Ge patienterna större makt

För oss moderater kommer patienternas val, behov och önskemål först - inte politikens.
Debatt • Publicerad 5 augusti 2009

Därför är det glädjande att det just nu pågår ett arbete med att införa ett vårdvalssystem i Västra Götalandsregionen. I grunden handlar det om att förflytta makt. Från politiken till enskilda människor. Kanske är det detta som stör vissa partier, som anser det vara av större vikt att politiker tillförsäkras makt över sjukvården än att anställda och patienter gör det. 

Med ett vårdvalssystem garanteras alla sjukvård, av den vårdgivare man själv väljer. Det handlar om möjligheten att både välja och välja bort. Att välja bort den vårdcentral som inte har öppettider som passar, som ligger ”fel” i förhållande till arbetet, skolan eller bostaden.

Själva verksamhetsformen är ointressant för den som söker vård. Det må vara ett personalkooperativ, en privatägd vårdcentral eller en i landstingets egen regi. Det viktiga är att vården är tillgänglig och av god kvalitet. Vården i Västra Götalandsregionen uppvisar fortfarande brister vad gäller tillgängligheten. Många människor kommer inte fram till vårdcentralen när de ringer och många tvingas vänta för länge på en tid för besök. 

I vårt grannlandsting Halland har man infört Hallandsmodellen. I nationella mätningar framgår det att Halland har den bästa tillgängligheten till primärvård i landet. Hoppas nu att utfallet blir lika positivt i Västra Götaland när vi den 1 oktober ges möjlighet att fritt välja den vårdgivare som vi har förtroende för.

Gunilla Levén (M)

Oppositionsråd Västra Götalandsregionen

Sven-Olof Carlsson (M)

Ers i Regionstyrelsen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.