Ge oss rätten att välja livsmedel
Jag och Cecilia Jernberg, och alla andra matkämpar, står ju egentligen på samma sida, vi vill äta mat som är säker och håller oss friska. Men när desinformationen och skrämselpropagandan lägger sin dystra hand över våra ögon ser vi panikartat naturen som en terrorist vi måste bekämpa, sterilisera, smaksätta och förpacka.
Men Cecilia Jernberg har rätt,?visst kan man bli sjuk av mjölk, opastöriserad och pastöriserad. Behandlas kossan inte som en kossa ska behandlas, är produktionen onaturlig och hygienen undermålig, då får vi en sämre produkt som inte är lika säker som den borde vara. Men riskerna med rätt sorts opastöriserad mjölk är mycket mindre än med de flesta andra matvaror och hälsofördelarna överstiger vida riskerna.
Du kan bli sjuk av gurkor, dagens lunch, apelsinjuice, kyckling, sallad, vanligt kranvatten och av att pussa ditt barn på kinden. Du inte bara kan, du blir det också.
Cecilia Jernberg deklarerade i sin debattartikel 135 fall av campylobacterinfektion, en bakterieinfektion som inte är dödlig eller kräver antibiotika utan läker sig själv efter en–sju dagar.
Men läser man på Smittskyddsinstitutets hemsida kan man se att under samma tidsrymd som Cecilia Jernberg hänvisar till har vi i Sverige haft 77 656 fall av campylobacterinfektion!
Lite enkel matte gör att vi då hamnar på 77 521 fall som inte har med mjölk att göra. Oj, det ser ut att bli karga tider i mataffären framöver om vi skall förbjuda alla dessa smittkällor.
Och nu snackar vi bara campylobacter. Tänk om vi också skulle förbjuda sånt folk faktiskt dör av, som transfetter som leder till hjärtattacker, socker som leder till diabetes eller konserveringsmedel som kan ge cancer. Men så långt skall vi inte gå, vi vill faktiskt kunna välja själva. Även om det innebär att suga i sig röken från en cigarett. För det är vår mänskliga rättighet.
Vad man än tycker om mjölk så går det inte att brottas och vinna över logiken. Låt oss ta gurkorna som exempel. Vi har alla läst om gurkorna med ehec. Över en natt fick de mer press än Victoria och Daniel men när jag idag besöker närmsta mataffär, vad ser jag då i grönsaksdisken om inte, just det, gurkor.
I fallet med gurkorna tänker man logiskt. Man gör allt för att stoppa smittan och se till att den inte kommer att inträffa igen, man ser över produktionen och ökar provtagning. Det man inte gör är att förbjuda gurka. För hur skulle det se ut? Det skulle konsumenterna aldrig acceptera, gurkälskare eller inte.
I logikens namn borde vi alltså skapa rutiner som ser till att opastöriserad mjölk förblir säker, säkrare än gurkor till och med, och på köpet får vi inte bara ett mer diversifierat utbud i våra mataffärer, vi får också rätten att välja. Precis som Cecilia Jernberg avslutar sin debattartikel – människor skall själva kunna fatta de här besluten.
Fredrik Colting
förafattare till boken Mjölkrevolutionen