Annons

Ge möjligheter vid val av barnomsorg

Slutreplik. Svar till Madeleine Wallin, BT 8/5.
Debatt • Publicerad 11 maj 2014

Varje familj har rätt att välja den barnomsorg som de tycker passar bäst. Som liberal har jag ingen annan uppfattning. Men, vi har en förskola som kan erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet, och vad min motion handlade om var att alla barn, oavsett vad deras föräldrar gör på dagarna, ska ha rätt att delta i den verksamhet som förskolan har att erbjuda.

Jag kan inte nog poängtera att det är ett erbjudande, en rättighet jag vill ge, inte ett obligatorium. Jag och Folkpartiet vill inte tvinga barnen att spendera X antal timmar i förskolan, vi vill erbjuda dem 30 timmar i veckan.

Annons

Vad som är barnens bästa är olika för olika barn och familjer, men förskolan är för många ett mycket gott alternativ. Vi måste här komma ihåg att alla familjer inte är så harmoniska som vi hade önskat. Det finns barn vars största trygghet faktiskt finns utanför hemmets väggar. Ska föräldrarna kunna arbeta krävs det att barnen får en bra omsorg och pedagogik under den tiden.

Vi ska inte återvända till en tid med mammor som var hemma med sina barn, vare sig de ville det eller ej, det har visat sig vara en kvinnofälla. Det är många äldre kvinnor i dag som ha mycket låg pension just på grund av att de var frånvarande från yrkeslivet under många år. Rätt till tid i förskolan är inte bara en rättighet för alla barn, det är en satsning för jämställdheten.

Kvaliteten i förskolan kan vi inte blunda för, med barngrupper som växer. Jag konstaterar att om Folkpartiets budget vunnit gillande i Borås hade förskolan haft betydligt mer resurser. Vi står inför en stor och nödvändig utbyggnad av förskolan och i det sammanhanget måste vi bevaka att kvaliteten stärks. Barngrupperna behöver minska, och för det har Folkpartiet avsatt resurser.

Morgan Hjalmarsson (FP) kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons