Ge mer makt år äldre

Flertalet av de 114 000 människor i vårt land som i år fyller 65 år, och alltså uppnår pensionsåldern, är starka och aktiva. Många vill fortsätta sitt yrkesarbete eller på andra sätt bidra till närstående och samhälle.
Debatt • Publicerad 10 augusti 2009
Jag tycker det är djupt stötande att äldre diskrimineras och inte betraktas som fullvärdiga medborgare, skriver Ylva Johansson.
Jag tycker det är djupt stötande att äldre diskrimineras och inte betraktas som fullvärdiga medborgare, skriver Ylva Johansson.Foto: 

Utan äldre skulle den ideella sektorn tyna bort. Att bli pensionär är inte längre att gå in i ett liv av passivitet - för många är det tvärtom starten på långvariga, nya engagemang.

Tyvärr har omvärlden svårt att hänga med i den här förändringen. Många pensionärer får uppleva att de inte tas på allvar, möts med bristanderespekt eller diskrimineras. Äldre får gå när det ska skäras ned på jobbet. Äldre får inte vara med när det skall nomineras till viktiga uppdrag. Äldre syns sällan i TV-rutan. Äldre blir nedprioriterade när de söker vård.

Jag tycker det är djupt stötande att äldre diskrimineras och inte betraktas som fullvärdiga medborgare. De har jobbat och slitit ett helt långt liv, de har lagt grunden för dagens välfärd, de har rätt att mötas med respekt och värme.

För de flesta äldre kommer så småningom den dag när en eller annan funktion sviktar och man behöver samhällets hjälp för att klara sitt dagliga liv. Det betyder inte att ens mognad, erfarenhet och kunskap försvinner eller att den intellektuella skärpan krymper. När man behöver hjälp har man rätt att bli trodd på sitt ord och bli respektfullt bemött. Ingen skall behöva ha känslan av att stå med mössan i hand hos kommunen när man behöver hjälp med tvätt, matlagning eller den personliga hygienen.

Att vi får leva längre och att vi får behålla våra nära och kära alltlängre i livet är en enorm tillgång. Men det krävs en rad förändringar för att äldre skall bli tagna på allvar, få besluta om sina egna liv och harätt till den hjälp som krävs för att kunna leva ett bra liv, bli lyssnade till och få vara fullvärdiga och behövda medborgare. Socialdemokraterna vill arbeta för åtta reformer:

Låt pensionärerna själva bestämma vad hemtjänsttimmarna skallanvändas till. Ibland vill man ha hjälp att handla eller duscha, en annandag vill man gå en promenad.

Ge äldre rätt till viss hjälp i hemmet utan kommunens biståndsprövning, till exempel fixartjänster eller ett visst antal hemtjänsttimmar för alla över en viss ålder

Alla som behöver hemtjänst skall ha rätt att få hjälp av utbildad och kunnig personal som är samma från dag till dag. När man väl förklarat hur man vill blir duschad och hur man vill ha bäddat, vill man slippa förklara det om och om igen för idel nya ansikten. Man vill känna igen den som kommer hem och öppnar dörren med egen nyckel. För det krävs satsningar på personalens kompetens, högre bemanning och fler fasta heltidstjänster.

Alla äldre ska få hjälp på ett språk de behärskar. Det gäller alla som är infödda svenskar men också de alltfler äldre som har ett annat modersmål än svenska. Det ställer nya krav på äldreomsorgen. Många tapparkunskaperna i det nya språket om man blir dement.

Lyssna på de anhöriga och ge dem stöd och avlastning. Ibland är det bara en nära anhörig som vet hur behoven ser ut för en dement make eller mor. Anhöriga gör ett enormt arbete. Även om man ger vård och omsorg för att man vill, orkar man inte hur mycket som helst. Ge anhöriga rätt till stöd, tröst och avlastning.

Inkludera äldre i undersökningar och enkäter. Mycket ofta utesluts människor över 65 i olika undersökningar. Läkemedel provas sällan ut på äldre trots att äldre är den grupp som använder läkemedel mest.

Bygg om och bygg nytt så att det finns tryggt boende i gemenskap dit man kan flytta när det egna boendet känns otryggt eller ensamt. Sälj inte ut de allmännyttiga bostadsföretagen utan använd dem för att bygga bra för en åldrande befolkning.

Lyssna på pensionärsorganisationerna. Kommunala pensionärsråd bör finnas i alla kommuner. Pensionärernas synpunkter och erfarenheter behövs i samhällsplaneringen. Äldre är fullvärdiga och myndiga medborgare och har samma rätt som andra att bli tagna på allvar och få besluta om sin egen vardag. Äldre är fullvärdiga medborgare som ligger långt fram i livet och har mycket att lära oss.

Ylva Johansson (S)

Vice ordförande i Socialutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.