Ge fler unga chansen till jobb
Sverige har högre ungdomsarbetslöshet än många jämförbara länder. Höga ingångslöner, stela turordningsregler och avbrutna gymnasiestudier gör det ofta svårt för en ung person att få sitt första jobb.
Det vill Folkpartiet ändra på. Vi vill att unga ska släppas in på arbetsmarknaden. Genom ungdomsavtal med något lägre lön i början, blir det både mer attraktivt att anställa unga samtidigt som erfarenhet belönas.
Idag är det ofta kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor som har sämst löneutveckling. Detta gäller till exempel undersköterskor – löneskillnaden i genomsnitt mellan en person som arbetat i mindre än två år och en som arbetat i 25 år är idag inte mer än 4 000 kronor per månad.
Folkpartiet ser gärna att ungdomsavtal införs på bred front i näringslivet men också i kommuner och landsting. Vi tycker att det är mycket bättre att en ung person har ett första jobb med låg lön, än inget jobb alls.
Vi behöver också skapa en gymnasieskola där färre slås ut genom att yrkesutbildningarna blir mer flexibla. De ungdomar som inte orkar eller har tillräckliga förkunskaper för ett treårigt gymnasieprogram ska kunna läsa en kortare utbildning som leder fram till ett kunskapsbevis. Lärlingsutbildningar, där en del av utbildningen sker på en arbetsplats, kan skapa en viktig bro mellan skola och arbetsliv.
Tyvärr är det ofta de unga som drabbas när företag tvingas skära ned. Regeln ”sist in – först ut” slår mot de senast anställda med svagast ställning på arbetsmarknaden. Vi vill ändra på detta och låta kompetens väga tyngre vid nedskärningar. I det gamla industrisamhället när arbetarna betraktades som en del av maskinparken kan anställningstid ha varit ett relevant mått. Men arbetslivet har förändrats – det är dags att vi låter reglerna göra det också.
Socialdemokraternas politik siktar på att vrida tillbaka klockan. Genom att dubblera arbetsgivaravgifterna för personer under 26 år, dubblera restaurangmomsen och dessutom höja bolagsskatten jämfört med regeringens förslag slår de med kirurgisk precision mot de företag som har unga anställda. Den ekonomiska utvecklingen är tuff, att i detta läge göra det dyrare och svårare att driva företag och anställa unga är fel väg att gå. Totalt innebär Socialdemokraternas förslag att över 20 000 unga riskerar att bli av med jobbet.
Vi i Folkpartiet vill se en modern arbetsmarknad med högre rörlighet och lägre trösklar för unga att komma in. En arbetsmarknad där kompetens värderas högre och hårt arbete belönas. Med en sådan politik får vi fler unga i arbete.
Jan Björklund
partiledare (FP)
Anita Brodén
riksdagsledamot (FP)
Lars Tysklind
riksdagsledamot (FP)