1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ge en miljard extra till våra barns idrottande

Två av tre barn rör på sig för lite, med mindre än en timmes fysisk aktivitet om dagen. Det är ett hot mot barnets välmående och på sikt även mot folkhälsan, menar skribenterna.
Den här stillasittande trenden bland barn och ungdomar behöver brytas och den svenska idrottsrörelsen kan bidra till detta, menar skribenterna.
Foto: Per Wiklund

Glädje, kamratskap, självförtroende, gemenskap. När vi står vid sidan av en löparbana, fotbollsplan eller en innebandyplan och tittar på barn som idrottar syns det i deras ögon hur de upplever allt detta, och mycket annat. Idrotten för så mycket positivt med sig.

Tyvärr är det många barn som inte får uppleva det alls, eller i alldeles för liten grad. Förutom att de går miste om dessa upplevelser missar de även den motion som idrott för med sig. Det är minst lika allvarligt.

Folkhälsomyndigheten har satt upp målet att varje barn bör ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Men bara var tredje barn rör på sig en timme om dagen. Bland pojkar är det 44 procent som når målet, medan det bland flickorna bara är 22 procent.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Den här stillasittande trenden bland barn och ungdomar behöver brytas och den svenska idrottsrörelsen kan bidra till detta.

quote
Svenska Innebandyförbundet vill att riksdag och regering ska öka statsanslagen till idrottsrörelsen med 50 procent, från dagens två miljarder kronor per år till tre miljarder.

Vi representerar Svensk innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om och vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Svenska Innebandyförbundet vill att riksdag och regering ska öka statsanslagen till idrottsrörelsen med 50 procent, från dagens två miljarder kronor per år till tre miljarder. Detta för att idrottsrörelsen fyller två väldigt viktiga funktioner i samhället – vi bidrar till folkhälsa och social gemenskap.

En Sifoundersökning vi låtit göra visar att nio av tio invånare i Västra Götaland, 89 procent, vill öka anslagen. För landet som helhet är andelen 88 procent.

Med mer statligt stöd kan vi dels se till att ännu fler barn och unga kommer i rörelse, dels se till att vår föreningsverksamhet kan göra ännu mer för att stärka sammanhållningen i samhället.

Ett ökat statligt stöd bör dock kombineras med skärpta krav på återrapportering, för att säkerställa att pengarna verkligen gör nytta.

Vi uppmanar därför alla riksdagsledamöter i Västra Götaland att arbeta för att öka anslagen till idrottsrörelsen. Det skulle bryta den stillasittande trenden, samtidigt som fler barn får uppleva den glädje, kamratskap och gemenskap som idrotten för med sig.

Märit Bergendahl, ordförande för Svenska innebandyförbundet

Mats Lomander, ordförande för Västsvenska innebandyförbundet

Ulf Widell, kanslichef för Västsvenska innebandyförbundet

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.