Ge bättre villkor under specialistutbildningen

Behovet av specialistutbildade sjuksköterskor inom Västra Götalandsregionen är idag stort och kommer i framtiden bli ännu större. Idag uppger till exempel Alingsås lasarett att man har ett stort behov av sjuksköterskor med specialistutbildning inom intensivvård och operation.
Debatt • Publicerad 23 mars 2008

På SÄS att de har stort behov inom fem av tio specialiteter såsom psykiatri, intensivvård, barn/ungdom, anestesi och operation.

Som vi moderater ser det måste Västra Götalandsregionen intensifiera arbetet med att attrahera sjuksköterskor att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor. I en motion till regionfullmäktige föreslår vi nu att sjuksköterskor som utbildar sig till specialistsjuksköterskor får bättre villkor.

I ett första steg måste sjuksköterskors möjlighet till ekonomiskt stöd under utbildningen till specialistsjuksköterska ses över. Dagens regelverk där en sjuksköterska, i bästa fall, erhåller ett bidrag om max 10.000:-/månad under den tid som hon/han är tjänstledig för att vidareutbilda sig, stimulerar inte till vidareutbildning. Systemet för läkarnas ST-system där man erhåller lön under utbildningen borde givetvis stå modell också för sjuksköterskornas specialistutbildning.

Motiven bakom att sjuksköterskor väljer att satsa ännu ett år på utbildning är olika. Det kan handla om personlig utveckling, arbetsgivarens uppmuntran eller möjlighet att göra karriär inom sitt område. Att ges förutsättningar för vidareutbildning öppnar karriärvägar för sjuksköterskor och uppmuntrar dem att stanna kvar inom vården. Om vi skall klara av att säkra personalförsörjningen och klara sjukvården i framtiden måste regionen vara en attraktiv arbetsgivare. Förutsättningarna för de sjuksköterskor som väljer en specialistutbildning måste därför ses över med målet att ta fram ett förslag på ett nytt system som är mer attraktivt för sjuksköterskorna. µ

Gunilla Levén (m)

oppositionsråd Västra Götalandsregionen

ledamot personalutskottet

Sven-Olof Carlsson (m)

ersättare i regionstyrelsen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.