Debatt

Fritt fram att ofreda kvinnor?

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Denna dom är ännu en påminnelse om att flickors och kvinnors berättelser om övergrepp inte tas på tillräckligt stort allvar, påpekar skribenterna.

Det är alltså okej att dra sönder en flickas trosa om man bara gör det på skoj. I en dom från Jönköpings tingsrätt, som meddelades 27 februari, kan man läsa att en idrottsledare frias från brott. Detta trots att han i domstolen har erkänt att han dragit sönder trosorna på en 16-årig spelare inför en basketmatch.

”Vem vill ha en dotter i samma lokal som en tränare som beter sig på detta sätt?”

Ja, du läste rätt, mannen frias trots erkännande. I texten anges bland annat två skäl till den friande domen. Dels anges att trosans ålder och skick inte var känd vid händelsen. Alltså att man i förväg inte kunde avgöra hur hårt man skulle behöva dra för att den skulle gå sönder. Det andra skälet till en friande dom är att ledaren bara ville skoja med spelaren. Ett ”practical joke”, som han sa vid tingsrättens förhandling.

Det är så att man häpnar. Vad spelar det för roll för den ofredade flickan att trosorna kanske var spröda och att hans syfte var att skoja. Hon mådde med all sannolikhet lika illa oavsett och tillräckligt illa för att vara stark nog att polisanmäla.

Denna dom är ännu en påminnelse om att flickors och kvinnors berättelser om övergrepp inte tas på tillräckligt stort allvar. I domen står det rakt ut att mannens agerande var såväl olämpligt som okänsligt. Likväl utgör det inget ofredande. Att det även fanns ytterligare en åtalspunkt där mannen påstås ha nypt/tagit på flickans rumpa vid ett annat tillfälle och att han även frias från detta gör inte domen lättare att acceptera.

Vem vill ha en dotter i samma lokal som en tränare som beter sig på detta sätt? Ska vi inte kunna lämna våra barn på en träning utan att behöva vara oroliga för ofredanden? Om vi ska lyckas skapa ett samhälle där alla kan känna sig trygga från ofredande i situationer där tillit till vuxna ledare är grundläggande, då krävs att övergrepp av detta slag anses kriminellt och inte bara olämpligt och att det räcker med att man uttrycker ånger. Flickor och kvinnor i alla åldrar ska inte behöva känna oro över att någon tar tag i och drar sönder deras trosor. Aldrig någonsin.

Adela Brkic Carlsson

Anders Almqvist

Liberala Feminister

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.