Annons
Debatt

Fredad skola var tomt löfte

Nyligen kunde vi läsa på BT-debatt att Lena Palmén tillsammans med representanter i stadsdelsnämnderna hävdar att de tar ansvar för Borås grundskolor genom att freda skolan. Boråsarna ser idag något helt annat, skriver Annette Carlson (M).
Debatt • Publicerad 3 juli 2012

Allianspartiernas satsningar under förra mandatperioden har gett resultat. I år är det fler än någonsin av Borås niondeklassare som går ut med godkända betyg. Också snittbetygen ökar. Vad följderna blir av de uteblivna satsningarna på skolan under de senaste två åren, kommer vi först att kunna se om några år. Jag har dock stora farhågor om framtida niondeklassares resultat, om denna kräftgång fortsätter.

Den 28 juni kunde vi läsa på BT-debatt att Socialdemokraternas kommunalråd Lena Palmén, tillsammans med representanter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i stadsdelsnämnderna, hävdar att de tar ansvar för Borås grundskolor genom att freda skolan. Boråsarna ser idag något helt annat.

Annons

Lärare, elever och föräldrar har kunnat konstatera att personalstyrkorna på skolorna blivit mindre eller kommer att minska, samt att verksamheterna har fått anpassas efter sämre förutsättningar. Al-?lianspartierna har vid flera tillfällen frågat den styrande rödgröna minoriteten om de brister som finns i grundskolan. Även Lärarnas riksförbund har reagerat på situationen i Borås skolor. I ett brev till stadens kommunalråd uttrycker de skarp kritik och talar om en underbudgeterad skola, nedskärningar utan motstycke, raserat förtroende för skolan, en nedåtgående spiral och svårigheter att rekrytera.

De rödgröna i Borås gick 2010 till val på löften om fler lärare och färre elever i klasserna. I en debatt i kommunfullmäktige blev svaret på varför de rödgröna sviker sina löften återigen att nedskärningarna beror på omständigheter som den styrande minoriteten inte kan påverka. Ofta skylls de på de fristående skolorna, vilka de hävdar ger ett lägre elevantal och därmed mindre resurser till de kommunala skolorna. Detta resonemang hade varit fullt rimligt, om det nu inte varit så att även skolor med ökat elevantal har fått mindre resurser. Jag har själv fått information från åtta grundskolor i Borås som alla fått ett ökat elevantal under 2012. Av dessa har fem skolor fått minskade resurser.

Med debattinlägget i torsdagens BT verkar det också som om de rödgröna gjort skolfrågan till en renodlad fråga för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Var är Miljöpartiet och Vägvalet?

De satsningar som de rödgröna skriver att de har genomfört, lov- och sommarskola samt läxhjälp, är verksamheter som redan pågått under lång tid och som fanns innan de rödgröna tog makten. Jag har själv arbetat under två somrar med just sommarskolan under den förra mandatperioden. Läxhjälp bedrivs dessutom framförallt av föreningslivet, bland annat av Röda korset och Rädda barnen, och inte av kommunen.

Artikelförfattarna talar också om bildningsstaden Borås, och om det påbörjade strategiska arbetet med att erbjuda en skola som ger alla elever kunskaper. I artikeln framgår det dock tydligt att det egentligen inte är kvalitén på undervisningen som står i fokus, utan lokal- och personalekonomi.

Jag vill påminna om att det är de rödgröna som har makten i Borås, och därmed ansvaret för att skolan erbjuder den kvalitet som förväntas. Därför uppmanar jag de rödgröna att se över vad de extra satsade medlen resulterar i. För det enda som står klart är att de inte har gett fler lärare och mindre klasser.

Annette Carlson (M)

kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons