Från var och en efter förmåga...

Centerpartisten Ann-Christine Simonsson skriver i Borås Tidning den 10 mars att garantipensionen är en fråga om jämställdhet.
Debatt • Publicerad 14 mars 2008

Vi är helt eniga om det. Därför borde regeringen höja garantipensionen och föra en mer rättvis skattepolitik.

Under 2008 kommer nästan 800.000 personer att få garantipension, varav 80 procent är kvinnor. Det är oacceptabelt att många äldre är fattiga och därför vill vi till skillnad från regeringen höja garantipensionen med 500 kronor per månad. Det skulle kosta 3,4 miljarder kr per år.

Reinfeldt tycker att det ska löna sig att vara högavlönad och frisk. Därför sänker han skatterna för de rikaste med 80 miljarder kr 2008. Vi avvisar skattesänkningar och vill istället ha en mer progressiv beskattning enligt rättviseprincipen ”från var och en efter förmåga, till var och en efter behov”.

Sverige och västvärlden är idag rikare än någonsin, och visst har vi råd att satsa på en värdig tillvaro för landets pensionärer. Politik är att välja. Vi säger nej till att sänka skatterna för de redan rika och vill istället satsa på mer välfärd och höjda garantipensioner.

Kalle Larsson

vänsterpartiets talesperson i pensionsfrågor

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.