Framtiden i Mark allt annat än ljus

Vad är det som händer i Marks kommun? ”En historisk snålbudget”, skriver Borås Tidning om det beslut som togs i kommunfullmäktige och som innebär besparingar på alla de samhällsfunktioner som ska bygga en dräglig framtid för Markborna.
Debatt • Publicerad 6 december 2011

Nu kommer räkningen för den borgerliga regeringens skattesänkningar till Marborna genom en sämre välfärd och service. En prislapp som betalas av de sköraste grupperna och dem med lägst inkomst, av dem som fått sämst utdelning när den progressiva skatten sänks. En politik som skapar ökade klyftor. S och V försöker värna om dessa grupper och föreslår i Mark skattehöjningar.

De neddragningar som budgetförslaget i kommunen innebär en sämre framtid för Marks barn, funktionshindrade, äldre, långtidssjukskrivna och för Marks cirka 1 000 arbetslösa medborgare. Det klingar falskt när den moderata arbetsmarknadsministern Hillevi Engström säger ”vi ger aldrig upp om en enda människa”, när vi ser hennes politik effektueras av lokala hejdukar och når fram till dem som behöver skarpa politiska beslut för en bra vardag.

Mycket uppseendeväckande är att man, istället för att försvara våra barn med en skattehöjning, nu skär ned på förskolan. Forskning visar att de barn som har en förskola med hög kvalitet har mycket lättare att klara skolan. Att i det läget skära ned på förskolan, att öka barngrupper och försämra personalens arbetsmiljö kommer att bli kostsamt för Marks i framtiden.

Att resurserna till särskilt stöd i grundskolan och på gymnasiet dessutom dras ned kommer att innebära försämrade framtidsutsikter för många ungdomar i Mark. Mark försämrar näringslivsklimatet och försvårar chanserna för dem utan arbete. Det som utgör själva grunden för tillväxt och en positiv samhällsutveckling.

Man undrar ju om de borgerliga överhuvudtaget ser någon framtid för Mark. I mätningar gjorda av Svenskt Näringsliv så betecknas näringslivsklimatet som dåligt. På fem år har Mark störtdykt från plats 175 till 251 i rankningen av 290 kommuner. Mark tillhör bottenskiktet i Sverige. Arbetslösheten biter sig fast och de medborgare som inte är 100 procent produktiva lämnas bakom.

Just nu förbereder den borgerliga majoriteten i Mark för att splittra upp och lämna helhetssynen på de långtidsarbetslösa inom den framgångsrika Loam-verksamheten, där närmare 60 procent går vidare till jobb eller utbildning. För dem återstår regeringens misslyckade Fas 3-projekt, där motsvarande resultat är 15 procent. En usel förändring helt enkelt.

Margareta Lövgren (M), kommunens högsta ansvariga politiker, är dessutom ordförande i Sjuhärads samordningsförbund vars beslut leder till att avveckla ”Grön rehabilitering” i Mark. En verksamhet som vänder sig och ger en andra chans till dem som står långt från arbetsmarknaden. Snacka om att göra sig själv en ”björntjänst”, alternativet blir försörjningsstöd – förr socialbidrag – som drabbar kommunen och medborgaren hårt.

Tänk om – en offensiv satsning på dessa områden hade i stället kunnat ge arbeten där samhällets utgifter omvandlas till intäkter och individer får egen försörjning, det ger nya företag och tillväxt.

Borgligheten skulle ha kunnat hindra att barn, gamla, funktionshindrade, arbetslösa och kommunens personal drabbas av dessa omfattade nedskärningar. Social-demokraternas förslag om en skatteökning på 50 öre innebär att varje normalinkomsttagare skulle lägga 140 kronor i månaden till sin åldrande förälder, uppväxande barn, funktionshindrade släkting och till sin arbetslösa kompis. Solidaritet i vardagen är inget för allianspolitikens råa, kyliga sida, som sa blankt nej.

Frågetecknen hopar sig! Beskådar vi en medveten moderat politik som slår mot dem som behöver samhällets stöd, eller ser vi en kvinnlig variant av TV-serien Starke man från Svinarp som utspelar sig i verkligheten i Mark?

Krister Andersson, Fritsla

Tina Dahlström, Skene

Fotnot: Artikelförfattarna är förste ombudsman för LO-distriktet Västsverige respektive ordförande i Kommunal Älvsborg, men uppträder här som privatpersoner boende i Mark.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.