Främlingsfientliga myter korkar igen

Debattklimatet runtom i landet har hårdnat. Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Göran Johansson (s), uttalade sig om att vi omedelbart borde kasta ut alla ”smuggelflyktingar” ur landet. Ett utspel med tydliga rasistiska undertoner. Debatten om asylrätt och invandring har tagit en vändning som skrämmer mig mer än något annat. Som om det inte vore illa nog, har vi för första gången på länge ett tydligt främlingsfientligt parti i Borås kommunfullmäktige, sverigedemokraterna.
Debatt • Publicerad 12 januari 2008

Det var en förnedringens kallhamrade politik (sd) gjorde känd i budgetdebatten. Man hade inte några som helst dubier om hur politiken i flyktingfrågor ska styras. Ett totalstopp för invandring ropades ut. Dessutom vill man slopa modersmålsundervisningen på förskolenivå. Är det inte då den behövs som mest och är som viktigast?

I ”Rädda Sverige” (BT 27/11) spyr Björn Wahllöfs galla över om den stora bidragsförsörjande invandrargruppen i Sverige som inte finns, och stödjer sig på en undersökning som FUT – delegationen mot felaktiga utbetalningar publicerade (9/11) om en uppskattning av kostnaderna för fusk och felaktiga betalningar. Av SVT:s Aktuellt framgick det samma dag att ”20 miljarder går upp i rök varje år” och att det nu finns ”svart på vitt hur mycket som betalas ut felaktigt”. Ledarsidorna följde upp med krav på att “stoppa fusket”. Det var uppenbart att FUT-delegationens rapport skulle användas för att driva fram hårdare kontroller från höger. Men efter att utredningen granskats närmare visade det sig att siffrorna var vaga och mest handlade om antaganden och påhittade “mörkertal”, något FUT presenterat som sanningar. Björn Wahllöf, se upp för de mediedrev som basunerar ut att vårt system skulle läcka som ett såll, det stämmer nämligen inte.

Sverige tar emot många flyktingar och givetvis är det inte utan problem. Till exempel har vi en enorm bostadsbrist i Sverige idag. Det slår bland annat hyresgästföreningen larm om. När vi då tar in många invandrare orsakar det såklart en del problem, men det är egentligen inga problem alls, det handlar bara om att bygga mer! Bygg bort segregering. Vi måste känna till att det är bostadspolitiken som är fel, inte flyktingmottagandet. Och att tro att avvisning av flyktingar kan lösa de problem som ofta tas upp i integrationspolitiska debatter är bara naivt.

Göran Johanssons (s) berömda utspel i flyktingfrågan, vilket ”Heja Göran!” hyllade i BT 2/12, är ett brott mot Genevekonventionen och mot all anständig flyktingpolitik. Det visar också på en skrämmande okunskap. Johansson hävdar att det finns ”vanliga vägar” för flyktingar att ta sig till Europa och Sverige. Sverige inför systematiskt ett visumtvång för oroliga länder där flyktingar riskeras komma ifrån och den som misstänks söka asyl och stanna får följaktligen inget visum. Vi tar in ca 3.000 kvotflyktingar per år och sedan är dörrarna in till Europa stängda. Varje flykting har rätt till en individuell asylprövning och det ska inte ha något att göra med på vilket sätt man har tagit sig hit.

Vi måste värna asylrätten. Det bästa sättet att bekämpa människosmugglare är inte att sparka på de ”illegala flyktingarna”, de som redan ligger ned. Sätt istället åt människosmugglarna och gör det lättare att komma in i Europa!

Johan Frick

ordförande Borås LS av SAC

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.