Försvåra för fusktransporter

Den svenska modellen håller på att krackelera inom åkerinäringen. Utländska chaufförer lever månader i sina lastbilar och tjänar mellan 6 500 och 15 000 kronor per månad. Det visar Sveriges Radios Kalibers granskning av åkerinäringen.
Debatt • Publicerad 30 oktober 2012

Erik Wilhelmsson och Annika Persson, som representerar Sveriges Åkeriföretag i Västra Götaland, uppmärksammar det på BT:s debattsida den 22 oktober.

Jag har träffat åkeriägare som uttrycker stor oro och i det närmaste hopplöshet. Det är företagare som vill göra rätt för sig – följa kollektivavtal och betala skatter – men som mer eller mindre tvingas att spela oschysst om de inte ska förlora affärer. De allt mer pressade marginalerna innebär att seriösa aktörer får svårare att aktivt arbeta med åtgärder för ökad trafiksäkerhet och bättre miljö.

Nyligen lämnade Socialdemokraterna in sin kommunikationsmotion i riksdagen. Där slår vi fast att som en del i arbetet ska en nationell samordnare tillsättas för att koordinera det arbete som Polisen, Tullen, Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket och Arbetsmiljöverket gör med åkerinäringen. Detta för att komma tillrätta med oegentligheterna inom branschen och se till att lag och avtal följs betydligt bättre än idag.

Förra året skrev EU-kommissionen i sin vitbok över framtidens transportpolitik att man på sikt avser att avskaffa de så kallade cabotagereglerna, reglerna för tillfälliga inrikestransporter i andra länder än hemlandet. Ska ett nytt system arbetas fram måste det skapas tydliga regler som säkrar de sociala villkoren i åkerinäringen. En möjlighet är att utstationeringsdirektivets arbetslandsprincip får tydliga och tvingande tillämpningsregler för åkerinäringen.

Socialdemokraterna ser den så kallade holländska modellen som intressant. Den innebär att chaufförerna verkligen måste vara anställda för det åkeri de kör för. Förare som kör med upplägg liknande F-skattsedlar är inte tillåtna. Om detta fungerar i ett EU-land som Nederländerna ska vi se över möjligheterna att införa liknande bestämmelser i Sverige.

På uppställningsplatser för lastbilar förekommer rån av chaufförer och stöld av gods. Det finns också uppställningsplatser där oseriösa chaufförer deltar i brottslighet som smuggling och försäljning av alkohol, tobak och narkotika. Detta måste upphöra. Uppställningsplatser för lastbilar ska vara en rast- och viloplats för chaufförer. Inte en plats för kriminell verksamhet. Nu pågår ett arbete inom EU för att verka för fler säkra uppställningsplatser för lastbilstrafiken inom EU. Här kan Sverige ta täten. Frågan är om regeringen har den ambitionen.

Mattias Josefsson

oppositionsråd i Ulricehamn (S) och medlem i IF Metall

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.