Annons
Debatt

Forskning avgör vårdkvalité

Västra Götalandsregionen måste stärka den patientnära, kliniska forskningen. Landstingens och regionernas insatser är viktiga för att Sverige ska kunna uppnå regeringens mål att bli en ledande forskningsnation. Det behövs både en nationell strategi och höga ambitioner i varje landsting.
Debatt • Publicerad 25 juli 2012

Medicinsk forskning är nyckeln till ökad kompetens, fler företag och förbättrad vård både i det egna länet och i landet som helhet. Enbart hjärtforskningen har bidragit till att skjuta upp eller förhindra uppskattningsvis 25500 dödsfall i Västra Götaland under de senaste trettio åren. Under samma period motsvarar det samlade värdet av forskningen hela 136 miljarder kronor för Västra Götaland, mätt i hälsovinster och minskat produktionsbortfall. I hela landet har hjärtforskningen bidragit till att skjuta upp eller förhindra minst 154 000 dödsfall, till ett samlat värde av 811 miljarder kronor, enligt en studie som Hjärt-Lungfonden låtit Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi ta fram. Det är tydligt att investeringar i medicinsk forskning räddar liv och är en samhällsekonomiskt god affär.

Sverige är det land i världen där läkemedelsindustrin står för störst andel av BNP och år 2010 var läkemedelsindustrin den näst viktigaste exportbranschen. När läkemedelsindustrin flyttar utomlands minskar Sveriges export- och skatteintäkter. En hög nivå på forskningen är en förutsättning för att forskningsintensiva företag ska vilja vara verksamma i Sverige, och avgörande för att vården i Västra Götaland ska hålla hög kvalitet.

Annons

Förutom en ökad samverkan mellan vård, akademi och industri behövs det också samverkan mellan regioner och kliniker. Exempelvis krävs det tillräckliga patientunderlag för att kunna utföra kliniska studier, vilket inte finns inom alla regioner och landsting. Om kliniker och regioner nätverkar och samordnar sina patientunderlag kan mer klinisk forskning utföras.

För att uppnå målet att bli en ledande forskningsnation behöver regeringen utforma en bred och långsiktig strategi för medicinsk forskning och dess användning. En del i strategin bör vara att stimulera och underlätta landstingens och regionernas stöd till den kliniska forskningen. Men också Västra Götalandsregionens egna ambitioner när det gäller satsningar på forskning är viktiga för att bidra till bättre hälsa, nya jobb och en växande ekonomi i länet.

Anna Nilsson Vindefjärd , generalsekreterare Forska!Sverige ochStaffan Josephson , generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons