Försäkringskassan går på knäna
Jag har full förståelse för den frustration som socialsekreterarna och de fackliga företrädarna upplever med anledning av den ansträngda situation de befinner sig i, med hög personalomsättning och långa handläggningstider, som drabbar de klienter som så väl behöver socialtjänstens stöd.
I den beskrivning som ges i artikeln känner jag igen mycket från försäkringskassans värld.
Försäkringskassan har under det senaste året genomgått den största organisationsförändring en myndighet någonsin genomdrivit på motsvarande tid. Detta samtidigt som försäkringskassan de senaste åren fått minskade budgetmedel, vilket har lett till personalneddragning.
Organisationsförändringen har inneburit att en stor del av handläggningen flyttat till andra orter och det har i sin tur lett till att många av våra duktiga arbetskamrater har valt, mer eller mindre frivilligt, att lämna försäkringskassan eftersom de inte haft möjlighet att börja pendla.
Försäkringskassan har alltså i denna stora omorganisation tappat en mycket stor del av sin kompetenta personal och har istället nyrekryterat för att ersätta en del av dem som slutat. De nyanställda måste i sin tur få hjälp med upplärning, vilket innebär att arbetsuppgifterna under en tid tar längre tid att genomföra.
Under våren flyttades bland annat all den handläggning som rör utbetalning av föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, handläggning av underhållsbidrag och en del av sjukfallshandläggningen till Göteborg. Handläggning av ålderspension, bostadstillägg till pensionärer samt bostadsbidrag till barnfamiljer handläggs i bland annat Karlstad, Halmstad och Växjö. I Borås jobbar vi sedan början av året endast med rehabilitering av sjukskrivna samt med handikappförmåner och vårdbidrag till funktionshindrade. Dessutom har vi en kundtjänst som man kan besöka för att få övergripande information och hjälp i olika ärenden. Det är alltså inte försäkringskassan i Borås som inte klarar handläggningstiderna gällande till exempel underhållsstöd, som nämns i er artikel. Nu försvarar inte detta försäkringskassans långa handläggningstider, jag vill bara klargöra vad vi som arbetar i Borås gör.
Under våren och sommaren har handläggningstiderna ökat och personalen på försäkringskassan har, liksom inom socialtjänsten, arbetar under mycket hård belastning med mycket övertid för att hålla handläggningstiderna nere. De som tidigare slutat och haft möjlighet att rycka in och jobba extra har även gjort detta. Fortfarande är det många som arbetar över och handläggningstiderna börjar nå normala nivåer.
Fackförbundet ST har i samband med att planeringen för omorganisationen påbörjades påpekat risken med att koncentrera ärendehanteringen på så få ställen i landet som man valt, med motiveringen att många medarbetare inte kan följa med till de nya orterna och att det i sin tur innebär att det blir mycket svårt att klara handläggningen. Vi har också påpekat att hela omorganisationen går för fort för att de stora förändringarna ska hinna sätta sig. Tyvärr har vi inte fått gehör för detta hos vår arbetsgivare.
Självklart är det inte acceptabelt med de långa handläggningstider som gällt vissa ärendeslag och att allmänheten ska drabbas på det sätt som nu hänt. Jag kan inte gå i god för hur medarbetarna som allmänheten får kontakt med uttrycker sig, men vi befinner oss som sagt i en mycket pressad situation och kan inte lämna något svar på hur medborgaren ska klara sig i väntan på ersättningen från försäkringskassan. Det känns fruktansvärt att behöva tala om för en person att denne inte kan få sin ersättning i tid, man lider verkligen med den enskilde. Det enda vi kan göra är att arbeta så snabbt vi kan och prioritera bort det som vi får sanktion att göra för att förkorta handläggningstiden.
Fackförbundet ST inom försäkringskassan arbetar hårt för att situationen för våra medarbetare ska bli så bra som möjligt och att allmänheten ska få sin ersättning inom rimlig tid. Det är självklart för oss att allmänheten ska kunna lita på försäkringskassan och känna sig trygga i sina kontakter med oss.
Annika Rydbäck
Vice ordförande fackförbundet ST Försäkringskassan
sektion Västra Götaland