Annons

Förr var jag provocerad – idag är jag stolt arbetsförmedlare

Arbetsförmedlingen är en myndighet som är värd upprättelse, menar arbetsförmedlaren Johan Berg.
Publicerad 7 maj 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen

SVT:s serie Sveriges bästa arbetsförmedling har skildrat vardagen för fyra arbetslösa personer och arbetet på arbetsförmedlingskontoret i Örnsköldsvik. Arbetsförmedlingen debatteras flitigt och Alliansen vill göra om myndighetens uppdrag i grunden och privatisera den. Motiveringen är att Arbetsförmedlingen har misslyckats med att förmedla jobb.

Annons

Den inställningen har jag också haft, och förr kunde jag bli provocerad bara av namnet Arbetsförmedlingen. Jag ansåg att myndigheten var förlegad och saknade legitimitet i vårt moderna samhälle, i tider av Linkedin och sociala medier. Men idag kan jag tvärtom se att myndigheten har en plats att fylla och jag kan känna stolthet över att vara en del av Sveriges mest kritiserade myndighet.

Arbetsförmedlingen saknar förtroende hos allmänheten. Professor Lars Calmfors har dock uttryckt att Arbetsförmedlingens anseende är delvis oförtjänt och professor Anders Forslund menar att förtroendemätningar inte ger en rättvis bild av hur Arbetsförmedlingen sköter sitt uppdrag med tanke på dess uppdrag som kontrollfunktion mot a-kassan.

Sifo slår fast att myndigheters anseende hos allmänheten till största delen påverkas av hur mediebilden uppfattas, inte genom den egna kontakten med myndigheten. Samtidigt menar nästan åtta av tio att mediebilden av Arbetsförmedlingen upplevs negativ. Faktum är att både arbetsgivare och arbetssökande har förtroende för Arbetsförmedlingen, men det är det få som vet.

I traditionella och sociala medier sprids vanligen en missvisande bild av Arbetsförmedlingen och en rad fake news, då det finns ett starkt ekonomiskt och politiskt intresse av att privatisera Arbetsförmedlingen. Nyligen uppdagades det hur Svenskt Näringsliv har spridit lögner om Arbetsförmedlingen i åtta år och hur Centerpartiet har försökt mörklägga granskningar som visar att Arbetsförmedlingens arbete med nyanlända har lyckats.

Bilden av Arbetsförmedlingen behöver problematiseras, en myndighet som jag inte trodde att jag skulle vilja stå upp för. Inte heller trodde jag att förmedlingen av jobb handlar om så mycket mer än att bara hjälpa människor att hitta jobb. Inte heller att jag skulle höra till de nio av tio arbetsförmedlare med en skyhög arbetsbelastning.

Frågan är vad som kommer att hända med myndigheten efter valet. Oavsett vad som händer kommer jag att kunna känna mig stolt över att ha fått vara en del av Arbetsförmedlingen, en myndighet som är värd upprättelse.

Johan Berg, arbetsförmedlare och debattör

Annons
Annons
Annons
Annons