Förlorat självstyre

”Hade vi tagit strid mot EU hade vi riskerat att hela stödet försvunnit”, säger en representant för centerpartiet.
Debatt • Publicerad 12 februari 2008

Detta apropå att regeringen nu accepterat att EU godkänner presstöd för lokal- och regionalpress, dock med förbehållet att det skall omprövas om fem år, samt att stödet till storstadspressen (Svenska Dagbladet, Skånska Dagbladet) avskaffas.

Nu är det dock inte EU som har finansierat vårt presstöd. Det har vi gjort själva efter i Sverige fattade beslut. EU anser att det snedvrider konkurrensen (dock givetvis inte icke-svensk press), men det är trots allt en intern svensk angelägenhet. Om sedan stödet är positivt eller inte, är en annan sak.

Poängen är att frågan, liksom andra nationella angelägenheter, skall avgöras av oss. Vad ska vi annars med medborgarskap, rösträtt, folkvalda och riksdag till?

EU-kommissionen har nu också kommit till beslut i frågan om Sverige får behålla den lägre momsen på ljudböcker. Man säger sig nu låta frågan bero tills vidare, eftersom EU planerar en översyn av samtliga momssatser. Det finns alltså dubbel anledning till att återkomma i frågan! Att sedan socialdemokraterna KU-anmäler kulturministern (m), för att inte ha försvarat presstödet, är inget annat än opportunism och partikäbbel.

Inför folkomröstningen om EU, arbetade de dåvarande ledarna för de båda partierna sida vid sida, för att Sverige skulle bli medlem. Nog visste partiledningarna att ett medlemskap vore detsamma som förlorat självbestämmande!

Jan Svenningsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.