Förhindra barnfetma i tid
Fler tidiga insatser är nödvändiga, annars riskerar vi på sikt att få en allvarligt försämrad folkhälsa.
Fetma har blivit allt vanligare i tidiga åldrar och alltför många barn och unga visar tidiga symptom på olika följdsjukdomar. Dessutom leder övervikt och fetma till sämre livskvalitet.
För nyblivna föräldrar erbjuder de flesta barnavårdscentralerna föräldragrupper med ett antal träffar för information om bland annat barnens utveckling, kost och tänder. Men framför allt i utsatta områden finns behov av ett fördjupat stöd med särskilt fokus på hälsosam livsstil, även när barnet kommit upp något i ålder. De barnavårdscentraler som oftast kommer i kontakt med yngre som har fetma bör därför erbjuda föräldrastödsgrupper med inriktning på mat och rörelse för familjer med barn i förskoleålder.
När det handlar om hälsofrämjande insatser vilar ett stort ansvar på kommunal nivå. Med många både små och stora kommuner i länet finns det stora vinster att göra på ett utvecklat samarbete och utbyte av goda idéer och koncept. Som ytterst ansvarig för hälsovården i länet är det angeläget att Västra Götalandsregionen har ett mer utvecklat samarbete med kommunerna i frågor om hälsofrämjande insatser för barn och unga.
Trots att primärvården har ett tydligt preventivt uppdrag ligger alltför stort fokus på det sjuka istället för på det förebyggande. Därför finns det anledning att göra det mer lönsamt för vårdcentralerna att satsa på förebyggande insatser. Kampen mot barnfetma, men även annan ohälsa, blir därmed effektivare.
Övervikt och fetma leder till utanförskap när människor sjukskrivs. Forskning visar även att en hälsosammare livsstil inte bara betyder mycket för den enskilde, utan också ger samhället betydande ekonomisk vinning i form av ökade inkomster.
Behandling av barnfetma är mest framgångsrik i ett tidigt skede.
I många fall inleds tyvärr behandling när barn lidit av fetma alltför länge eller först när de kraftigt överstigit gränsen för fetma. Det framgår av Socialstyrelsens rapport ”Barns och ungas hälsa, vård och omsorg 2013”. I nuläget krävs att Västra Götalandsregionen arbetar mer för att barn som är i behov av insatser ska få det i rätt skede.
Monica Selin (KD)
regionråd och ledamot i regionfullmäktige