Förbjud personer i skuldfällan att spela

Det är med stor besvikelse som jag ser mina sporthjältar sälja sig till spelreklam, skriver Per Fröjd.
Debatt • Publicerad 5 januari 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Aas, Erlend

Nu har äntligen den nya lagen om spel kommit. Trots att lagen verkar vara ett steg framåt har jag betänkligheter. Jag oroas av det som inte står i regeringens korta beskrivning av lagen. Du kan hitta den på Lotteriinspektionens hemsida.

Hur skall myndigheterna kontrollera att spelbolagen inte samarbetar med mindre nogräknade kreditgivare? Det finns många skumma låneföretag som inte drar sig för att skuldsätta människor. Jag skulle därför vilja ha en regel som förbjuder individer med betalningsanmärkning att spela.

En annan viktig fråga är om spelbolagen tillåts göra reklam i betalkanalerna och i TV4? Hur skall deras licensstatus visas? Får vi också veta var bolaget är placerat?

”Jag ser en risk med att spelreklamen kan välla över oss trots den nya lagen.”

TV3 dränker oss med alkohol- och spelreklam under sportsändningar. Regeringen skriver visserligen att ”spellagen gäller för spel som tillhandahålls i Sverige”. Eftersom TV3 sänds från utlandet gäller inte de svenska reglerna för reklam på den kanalen. Jag är arg över att en kanal som så tydligt riktar sig till en svensk publik kan tillåtas fly undan på det sättet.

Vi spenderar säkert miljarder på att försvara Gotland. Varför skall det vara så svårt att skydda den mentala miljön för dem som bor i Sverige? Spel är lika beroendeframkallande som alkohol och tobak, och har potentiellt lika stor förmåga att förstöra människors liv. Jag har några exempel på vänner som råkat illa ut och som har getts kredit av mobiloperatören. Många av spelbolagen har till och med ringt till dem som försökt sluta spela.

Jag ser en risk med att spelreklamen kan välla över oss trots den nya lagen. Kommer också spelbolag utan licens att kunna köpa reklamtid i tv? Hur ska Lotteriinspektionen kunna kontrollera om reklamen enbart riktas till personer som är äldre än 18 år? Jag är orolig för att den nya lagen är för tandlös och att det finns för många kryphål.

Borde inte lagen förbjuda spelbolag som saknar licens att annonsera i kommersiell teve? Borde inte de som råkat förstöra sitt liv få någon form av upprättelse medan myndigheterna stått vid sidan och sett på?

Jag sökte efter telefonnumret till Borås stad. På Hitta.se strömmar det fram spelreklam. Är inte den mentala miljön lika viktig som den fysiska?

Det är med stor besvikelse som jag ser mina sporthjältar sälja sig till spelreklam fastän de inte behöver det. Nu tycker jag mig märka att spelbolagen som annonserar i reklamfinansierade tv-kanaler konkurrerar på ett nytt sätt. De konkurrerar om att vara snabbast och att inte kräva någon registrering. Det ska tydligen räcka med att ha bank-id. Jag undrar dock hur spelbolagen har getts möjlighet att kunna göra det.

Vi lever i en tid då politikerna är villiga att satsa miljarder för att vi ska kunna försvara Gotland. Hur kan det komma sig att staten inte är lika villig att skydda oss från ljusskygga spelbolag och finansbolag? Är lagen ännu en papperstiger? Någon i ansvarig ställning måste slå näven i bordet och säga att det räcker nu.

Per Fröjd, fil. dr., Borås