För låg investeringstakt i järnvägen

Trafikverket har på regeringens uppdrag överlämnat ”Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014– 25”. Förslaget innebär en obetydligt ökad investeringsnivå i infrastrukturen till 23 miljarder kronor per år.
Debatt • Publicerad 25 september 2013

Förslaget kommer inte att bryta den trafikutveckling vi sett de senaste 50 åren. Vi kommer att få en fortsatt ökning av lastbilstrafiken med 58 procent, gods på järnväg beräknas öka betydligt mindre. Även persontransporter på väg beräknas öka betydligt mer än på järnväg. Allt till 2030.

Förslaget innebär att trafikens utsläpp av koldioxid kommer att förbli oförändrat hög även i framtiden (2030). Det är en konsekvensbeskrivning som Trafikverket själv gör. Förslaget medför således inte att man tar tillfället att närma oss de klimatmål som antagits av Sveriges riksdag 2009 och som innebär att vi ska minska våra koldioxidutsläpp med 40 procent till 2020.

Det finns behov av nya banor, såsom Götalandsbanan, som ska förbinda Borås och övriga Västra Götaland med Östra Götaland och halverar restiden däremellan, och ny direkt järnväg mellan Oslo längs västkusten till Göteborg och vidare ner till Malmö och Köpenhamn, ny direkt järnväg mellan Oslo och Stockholm, mellan Umeå längs Norrlandskusten till Torneå.

Föreningen Svenska järnvägsfrämjandet har inventerat vårt lands behov av järnvägsinvesteringar i en rapport från 2008. Resultat: 30 miljarder kronor per år i halvannat decennium. Totalt omkring 450 miljarder kronor behöver vi bygga ut järnvägen för, för att den ska bli dominerande transportmedel. Beloppet har bekräftats av Trafikverket.

Enligt Trafikverkets senaste förslag ska omkring 13 miljarder kronor per år investeras i ny järnväg. Men det är alltså inte nog för att minska trafikens klimatpåverkan. Institutet för tillväxtpolitiska studier har beräknat att för att transportsektorn ska ta sin del av klimatansvaret, krävs att hälften av både person- och godstransporterna från 2012 flyttas över till miljövänligare alternativ, förutom att utsläppen från varje fordon reduceras genom teknisk utveckling. För att detta ska ske räcker inte Trafikverkets föreslagna anslagsnivåer för järnvägsinvesteringar. De måste tredubblas. Det kan låta radikalt, men i Frankrike satsar man inte längre på ökad vägtrafik, utan lägger nyinvesteringarna i järnvägen.

För att Götalandsbanan ska byggas inom rimlig tid krävs att hela regionen mobiliserar för högre ambitioner avseende järnvägen än vad vår regering manifesterar genom Trafikverkets förslag. Remisstid i frågan är fram till 1 oktober i höst.

Ulf Flodin

styrelseledamot i Svenska järnvägsfrämjandet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.