GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flytta inte mer makt till EU

Ger man Brysselbyråkraterna lillfingret, så tar de hela handen, skriver moderata kandidater i EU-valet.
Debatt • Publicerad 22 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fram till nu har det varit en självklarhet att varje EU-land äger rätten att självt bestämma över sin välfärdspolitik. Det är dessvärre inte lika självklart längre. Med små, men ändå tydliga steg trycker nu Socialdemokraterna på för fler och större EU-gemensamma regelverk inom arbetsmarknad och välfärd. Varje steg i sig kan tyckas behjärtansvärt, men riktningen är oroande när Sveriges eget självstyre försvagas på bekostnad av kompromisser med länder som Polen, Spanien och Rumänien.

Alla har rätt till god utbildning. Arbetstagare har rätt till en rättvis lön. Alla har rätt att få hälso- och sjukvård av god kvalitet. Påståenden som få skulle invända emot. Dessa är också några av punkterna i den så kallade sociala pelare som Socialdemokraterna drev fram på EU-nivå för ett par år sedan. I den sociala pelaren enades länderna om några självklara mål att sträva mot. Någon gemensam lagstiftning och detaljstyrning från Bryssel skulle det dock inte bli, lovade S.

”Bara i gränsöverskridande frågor där det finns ett mervärde av gemensamma regler ska beslut fattas i EU.”

Att alla har rätt till utbildning, en rättvis lön och god sjukvård är inställningar som Moderaterna och Socialdemokraterna delar. Skillnaden mellan Moderaterna och Socialdemokraterna blir dock tydlig när det är dags att göra verklighet av alla vackra ord.

Att genomföra de förslag ur den sociala pelaren som S nu driver, skulle innebära allvarliga risker för en dominoeffekt, där makten över fler och fler delar av vår välfärds- och arbetsmarknadspolitik flyttas till Bryssel. Intentionerna med den sociala pelaren är goda, men metoden är helt fel. Det är inte genom att försöka åstadkomma likadana välfärdssystem i hela Europa som ett gott samhälle byggs. Det säger sig självt att en välfärdspolitik som kompromissats ihop med Polen, Spanien och Rumänien inte skulle vara steg i rätt riktning för Sverige – tvärtom.

Verklig trygghet för medborgare och arbetstagare byggs genom framgångsrika företag som ger jobb åt människor och skatteintäkter till välfärden. För att bygga framgångsrika företag har EU en avgörande roll i att möjliggöra handel, teknisk utveckling och rättvis konkurrens. Men EU ska inte ha rollen att detaljstyra svensk välfärd.

Ger man Brysselbyråkraterna lillfingret, så tar de hela handen. Därför är tydliga principer viktigt i EU-politiken, om vad EU ska göra och vad EU inte ska göra. Den socialdemokratiska principlösheten i EU-politiken må bygga på fina intentioner, men innebär mer maktförskjutning till Bryssel.

Moderaterna värnar den svenska välfärdsmodellen och vi står upp för att beslut ska fattas så nära den det berör som möjligt. Allra helst av människor själva, men också i den lokala och nationella demokratin. Bara i gränsöverskridande frågor där det finns ett mervärde av gemensamma regler ska beslut fattas i EU. Det är Moderaternas tydliga och principfasta inställning.

Jörgen Warborn (M), västsvensk kandidat i EU-valet

Cecilie Tenfjord-Toftby (M), västsvensk kandidat i EU-valet

Annette Carlson (M), kommunalråd i Borås

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer