Flexibel barnomsorg för barnens bästa
Den pedagogiska verksamheten i förskolan lägger grunden för barns språkutveckling. Ett medvetet pedagogiskt arbete med små barn förbättrar deras förmåga att senare lära sig läsa, skriva och räkna. Dessutom motverkar förskolan socioekonomiska skillnader, detta genom att ge alla barn mer jämlika förutsättningar att förverkliga sin individuella potential.
En flexibel barnomsorg förebygger även arbetslöshet, utanförskap och sjunkande inkomster då fler ges möjligheten att tacka ja till ett jobb – oavsett arbetstider. Detta ger positiva effekter för hela familjen, men framförallt för barnen.
I en replik i BT (26/6) kritiseras jag för att glömma bort barnperspektivet när jag föreslår att Borås bör utreda behovet av nattöppen förskoleverksamhet. Märkligt! Att vilja skapa en flexibel barnomsorg är i allra högsta grad ett arbete för barnens bästa.
Det gläder mig dock att Socialdemokraterna håller med om att vi behöver utreda behovet av en flexiblare barnomsorg. Men det är tråkigt att de redan har bildat sig en uppfattning om hur situationen ser ut. De skriver att det inte finns någon kö till den nattöppna förskolan på Hässleholmen och att det därför inte finns något behov av fler liknande verksamheter. Dessutom konstaterar de att busslinje 1 löser problemet för alla föräldrar utan bil. Mängden föräldrar som står i kö är långt ifrån den enda indikatorn på vilka behov som finns eller inte.
Det är också intressant att de som politiker redan har bestämt vilken lösning som finns för dem som saknar bil, utan hänsyn till var de bor eller hur lång tid det tar att transportera sig.
Föreningen Makalösa föräldrar beskriver situationen för ensamstående som inte kan tacka ja till skiftarbete eftersom kommunerna inte erbjuder barnomsorg. Samtidigt hamnar de i en sorts ”moment 22” när politiker hävdar att det inte finns någon efterfrågan. Precis så gör nu Socialdemokraterna i Borås.
Arbetslösheten är hög i gruppen ensamstående mammor med barn under sju år. Dessa familjer har ofta också en svår ekonomisk situation. Det får inte finnas några hinder för ensamma familjeförsörjare att arbeta. Därför är det viktigt att en utredning får avgöra hur situationen ser ut i Borås, istället för att styrande politiker ger svaren i förväg.
Det är även viktigt att ha i åtanke att ”nattis” inte är den enda lösningen. Flexibla öppettider kan även innebära att förskoleverksamheten erbjuds på andra tider än mellan 07.00 och 18.00. Exakt hur lösningarna ser ut kan och borde variera vet vi ännu inte – det viktigaste är att det finns mer barnomsorg på obekväm arbetstid för dem som behöver det.
Annette Carlson (M)
kommunalråd