Annons
Debatt

Fler anställda och mindre privatisering

De senaste dagarna har det blivit väldigt tydligt vilka risker det innebär att låta vinstdrivande företag ta hand om våra äldre.
Debatt • Publicerad 22 november 2011
Den som tillåter vinstdrift i välfärden bygger in drivkraften till vanvård i själva systemet, skriver Eva Olofsson.Foto Scanpix
Den som tillåter vinstdrift i välfärden bygger in drivkraften till vanvård i själva systemet, skriver Eva Olofsson.Foto ScanpixFoto: ERIK G SVENSSON

Många upprörs över skandalerna, men upprördhet räcker inte. För att vi ska kunna få ett tryggt liv när vi blir gamla krävs det mer personal och att vinstdrivna bolag förbjuds i äldreomsorgen.

Vad vill då de borgerliga göra när rapporterna om vanvård duggar tätt? Anders W Johansson (C) föreslår då ännu fler privatiseringar – minst hälften av alla välfärdsstjänster ska utföras privat, tycker Centerpartiet. Det är en anmärkningsvärd blindhet för problemen.

Annons

Bolag som drivs för att maximera vinsten hör inte hemma i äldreomsorgen. Det sätt som de kan öka sin vinst är framför allt genom besparingar på personal. Därför är det inte förvånande att undersökningar visar att privata äldreboenden har tio procent lägre bemanning, fler deltider och fler osäkra timanställningar. Det innebär mindre tid att sitta ned och prata med de äldre och större risk att man missar det som inte står rätt till. I företagets ögon är det en effektivisering att inte byta blöjor så ofta som det behövs, men för alla oss andra är det förstås en omänsklig försämring. Den som tillåter vinstdrift i välfärden bygger in drivkraften till sådan vanvård i själva systemet. Varför ska vi göra det?

Vänsterpartiet vill istället förbjuda vinstdrivande bolag i äldreomsorgen. Ett sådant förbud skulle inte hindra personalkooperativ eller ideella stiftelser från att bedriva äldreomsorg. Däremot skulle det stänga ute vårdföretagen ägda av riskkapitalbolag såsom Carema, Attendo Care och de andra bolag där vinstintresset finns med som drivkraft.

Äldreomsorgen behöver mer personal så att hemtjänstens personal slipper stressa mellan de äldre. Ingen demenssjuk ska lämnas ensam på natten därför att de anställda är för få.

Vänsterpartiets motion om riktlinjer för bemanning på demensboenden röstades igenom av en riksdagsmajoritet mot regeringens och Centerpartiets vilja. I riksdagen är Vänsterpartiet också det enda parti som föreslår öronmärkta pengar till äldreomsorgen så att fler kan anställas. Vi vill göra en stegvis satsning som om tre år är uppe på tre miljarder kronor. Det skulle innebära 7 500 fler anställda i äldreomsorgen.

De som arbetar inom äldreomsorgen gör ett fantastiskt arbete. De ska ha en lön som går att leva på, rätt till heltid och rimliga arbetsvillkor. De ska inte behöva arbeta på osäkra timanställningar och inte ha delade turer. Självklart ska de också i privat äldreomsorg ha samma meddelarskydd som anställda i den kommunala äldreomsorgen. Personal med trygga arbetsförhållanden som vågar säga ifrån ger en bättre äldreomsorg.

Eva Olofsson (V)

riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons