Annons

Feminism i praktiken - utan socialism

Replik. Svar till Marjan Garmroudi (V), BT 28/8.
Debatt • Publicerad 4 september 2014

När jag läser Marjan Garmroudis debattartikel är det lätt att glömma att det är Vänsterpartiet (V) som styrt Västra Götalandsregionen i fyra år, fyra förlorade år för jämställdhetsarbetet i regionen. Hon företräder ett parti som rutinmässigt röstat emot de initiativ som tagits för att förverkliga hennes förslag.

Låt mig ge tre konkreta exempel:

Annons

* (V) röstade nej till Folkpartiets motion om att systematiskt erbjuda betald specialistutbildning till samtliga sjuksköterskor.

* (V) röstade nej till Folkpartiets motion om att avgiftsbefria mammografin.

* (V) röstade nej till Folkpartiets förslag om att jämlik vård skulle bli en del av visionen för framtidens hälso- och sjukvård.

Det som skiljer mig och Garmroudi åt är att jag tror på en feminism utan socialism. En feminism som ser den enskilda individen.

Låt mig återigen ge tre konkreta exempel, tre exempel på feminism i praktiken:

* För det första har Folkpartiet länge drivit på för en ny lönepolitik där det ska vara möjligt att också i kvinnodominerade yrken göra lönekarriär. Förutom en satsning på karriärtjänster, vill vi avsätta motsvarande 500 miljoner kronor för att få en lönepolitik med ökad lönespridning och där duktiga medarbetare kan tjäna betydligt mer än idag.

* För det andra vill vi stärka konkurrensen om de kvinnliga medarbetarna och ge också kvinnor möjlighet att välja arbetsgivare. Den monopolsituation som finns idag har skapat en situation med en hoptryckt lönestruktur och små karriärmöjligheter. Då krävs att vi öppnar upp de offentliga monopolen och möjliggör för såväl valfrihet som alternativa vårdgivare och kvinnliga egenföretagare.

* För det tredje vill vi att regionen avgiftsbefriar de olika screeningprogram som idag finns för att upptäcka förekomst av bröstcancer, cervixcancer och bukaortaaneurysm. De avgifter som idag finns inom screeningprogrammen kan leda till att patienter väljer att inte delta.

Hittills har Vänsterpartiet, tvärtemot vad Garmroudi skriver, knappast varit en garant för varken jämställda löner eller jämställd vård. Jag hoppas att Garmroudis artikel är ett första steg mot en vänsterpartistisk omsvängning och att vi nu gemensamt kan ta viktiga kliv mot ett mer jämställt Västra Götaland.

Patric Cerny (FP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons