Fel att bojkotta israeliska varor

Ship to Gaza med båten Estelle har återigen aktualiserat problemen i Mellanöstern. Israelernas bordning av båten har fått mycket stor publicitet i svenska massmedier. Bojkott av israeliska varor hörs ofta som ett krav.
Debatt • Publicerad 30 oktober 2012

För att förstå Israels vaksamhet måste man ta hänsyn till historien. Judarna har en mycket tragisk nutidshistoria. Under andra världskriget försökta Hitler och nazisterna utplåna detta folk. Sex miljoner barn och vuxna mördades i dödsfabriker bara för att de var just judar. Historiens största och värsta illdåd mot ett enskilt folkslag och detta har hänt under min livstid. Idag har Malmö i Sverige blivit internationellt känt för förekomsten av hatbrott mot judar och antisemitism.

Hade inte judarna vunnit anfallskrigen från omgivande arabstater 1967 och 1973, så hade Israel troligen inte funnits idag. Just nu pågår ett upplopp i flera arab-länder på grund av en förment kritisk amerikansk film om islam. Vem får skulden? Jo, judarna och staten Israel. I demonstrationer i omgivande arabstater skriker folk i stark affektion: ”Död åt Israel” och ”Död åt judarna”.

Massmedier förtiger i stort varför Israel hindrar Ship to Gaza och båten Estelle med elva svenskar ombord. Hamas, som nu utgör regimen i Gaza, erkänner inte Israel utan uttalar mycket klart i sitt program att Israel och judarna skall fördrivas och dödas.

Självklart vill Israel mot denna bakgrund stoppa all vapensmuggling genom att kontrollera all införsel av varor till Gaza. Estelle är lastad med humanitär hjälp. Lasten utgör maximalt sex procent av vad Israel sänder in varje dag till Gaza för att stödja befolkningen där. Också Egypten kontrollerar sin gräns, men det talas det inte om i Sverige. Exemeplvis vägrar Hamas att Israel får kontrollera båtar i Ashdods hamn i Gaza. Israel har beslagtagit flera skepp med vapenlaster, vilka har varit på väg att smugglas till Gaza.

Israels blockad beror alltså på anfallen av raketer mot det civila Israel som även kan nå Tel Aviv. Sedan år 2001 har cirka 12 800 raketer terroriserat det civila Israel. Dödstalen bland Israels befolkning är låga på grund av ett utvecklat varningssystem. Därtill har hundratals specialgjorda skyddsrum byggts i södra Israel. Självklart är detta kostsamma åtgärder som Israel tvingas att göra för att skydda sin befolkning.

Att bojkotta Israel drabbar endast oss själva. Judarna är en tillgång för hela mänskligheten genom sina produkter, särskilt inom IT. Bara några exempel på detta är den sofistikerade teknik som ligger bakom mobilernas möjlighet att fotografera, och processorer i våra datorer – allt utvecklat i Israel. Därtill kommer en utvecklad sjukvård och spetsforskning kring nya läkemedel som hjälper mot svåra antibiotikaresistenta infektioner.

Israel gör säkert i vissa fall fel, men är bojkott en framkomlig väg? Cirka tusen palestinier från Västbanken jobbar varje dag inne i Israel och vill inte ha någon bojkott av israeliska varor. Man har fått öknen att blomstra och snart är Israel självförsörjande på dricksvatten genom att avsalta havsvattnet. Listan på alla judiska nobelpristagare från detta lilla folk talar sitt tydliga språk.

Till sist en fråga: Hur kan det komma sig att cirka 1,7 miljoner araber (palestinier) nu bor inne i Israel och inte vill flytta? De har det bättre där än i de arabiska grannländerna.

Björn Wahllöf

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.