Får hiv vara en icke-fråga?

Socialstyrelsen presenterade den 22 januari resultatet av sju enkätundersökningar som genomförts mellan åren 1987 och 2007 i syfte att ta reda på befolkningens kunskaper, attityder och beteenden när det gäller hiv/aids.
Debatt • Publicerad 23 mars 2008

Rapporten visar att på 20 år har allmänhetens kunskaper om t.ex. smittvägar ökat, men engagemanget i hiv/aidsfrågor är lågt – inte minst bland ungdomar.

Kanske beror ungdomars ointresse på att det pratas så pass lite om frågan i deras vardag, både i medier och i skolan?

Dagligen matas ungdomar med sex i medierna men information om konsekvenserna uteblir ständigt. Det är inte ungdomarna som gör att hiv har blivit en icke-fråga, det är samhället. Alla måste vi ta vårt ansvar när det kommer till att det pratas så lite om hiv. Konsekvenserna av den uteblivna diskussionen medför inte bara att ungdomar i allt högre utsträckning inte skyddar sig vid tillfälliga sexuella kontakter, den medför också en minskad förståelse och acceptens för alla dem drygt 5.000 som idag lever med hiv i Sverige.

Önskvärt vore självklart att det fanns väl utarbetad sexualundervisning med hög kompetens hos lärarna i skolan, men det räcker inte. Debatten kring frågan måste komma igång och där har alla ett ansvar, inte minst alla de ideella organisationer som jobbar med frågorna men också medierna genom att möjliggöra debatten och lyfta hiv till debatt.

Hiv är trots alla bromsmediciner som finns att tillgå i Sverige en obotlig sjukdom, och när man väl fått den går det inte att bli av med den. Varje dag dör tusentals människor i världen av följderna till hiv/aids; det är dags att vi tar sjukdomen på allvar, även i Sverige.

Olivia Dahl

föreningsordförande Röda korsets ungdomsförbund i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.