EU:s protektionism hotar den svenska tekobranschen

Få kan ha missat att tekobranschen är en av Sveriges tillväxtbranscher. Genom att satsa på produktutveckling och modern teknologi har många svenska tekoföretag lyckats öka sina andelar på en marknad som präglas av stenhård global konkurrens.
Debatt • Publicerad 10 september 2008

Tekobranschen ägnar sig inte enbart åt mode och kläder. Många tekoföretag gör textilprodukter för tekniskt eller industriellt bruk, som filtar till pappersmaskiner, EU:s protektionism hotar den svenska teko-branschen geotextilier för vägbyggen, bullerdämpande gardiner, energiväv för växthus med mera. Sammantaget står produktkategorin teknisk textil för nästan halva det svenska produktionsvärdet inom teko.

En växande andel av tillverkningen sker i samverkan med andra länder, men satsningar på kvalitet och avancerad teknik gör att vissa tekoprodukter med fördel tillverkas i Sverige.

Det största hotet mot den svenska tekobranschen är i dag inte den globala konkurrensen utan att konkurrensen begränsas av en förlegad europeisk handelspolitik. Under 2007 kom exempelvis ett EU-förslag om att med kort varsel införa en antidumpingtull på polyesterstapelfiber (PSF) från Taiwan och Malaysia. Detta lyckades Sverige tillsammans med likasinnade stoppa under det tyska ordförandeskapet. Förhoppningar väcktes då att även åtgärderna mot Vitryssland, Sydkorea, Saudiarabien och Kina skulle slopas. Tyvärr röstade flera medlemsländer för att behålla åtgärderna, vilket gör att vi får fortsätta med dagens system.

För tekobranschen är det förödande att antidumpingtullar används i syfte att rädda företag som inte är konkurrenskraftiga. Europeisk protektionism drabbar konsumenterna och kommer på sikt bara leda till att produktion slås ut och arbetstillfällen försvinner.

EU:s möjligheter att plötsligt vidta sådana åtgärder skapar oförutsägbarhet och påverkar tekobranschen negativt. Insynsmöjligheterna i beslutsprocessen är begränsade vilket leder till godtycke och beslut som bygger på felaktigheter. Vår förhoppning är att medlemsländerna ska komma till insikt om att det protektionistiska förhållningssättet har spelat ut sin roll.

Det förnuftiga vore att skrota hela antidumpingsystemet och ersätta det med EU:s konkurrensregler, som med fördel kan gälla för alla företag verksamma på den inre marknaden. Skyddsåtgärder bör endast användas när det finns bevis för subvention, monopol eller karteller. Den svenska tekobranschen har ställt om och anpassat sin verksamhet efter den globala ekonomins möjligheter. Utan dessa möjligheter riskerar branschens tillväxt att strypas.

Ola Toftegaard

vd TEKO Sveriges Textil- och modeföretag

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.