Annons

Europeiskt FBI mot människohandel

Under 100 dagar tvingades hon ha sex med fem svenska män per dag.
Debatt • Publicerad 16 maj 2014
Skribenterna ser en förvandling av Europol till ett europeiskt FBI som ett bra vapen i kampen mot människorhandeln.foto TT
Skribenterna ser en förvandling av Europol till ett europeiskt FBI som ett bra vapen i kampen mot människorhandeln.foto TTFoto: 

Hallickarna tjänade nästan en miljon kronor på den 21-åriga rumänskans kropp. De dömdes för koppleri i tingsrätten i november förra året. Ytterligare tio prostituerade tros ha kontrollerats, ingen av dem vågade vittna. Det här är bara en i raden av hänsynslösa rumänska prostitutionsligor som passerat svenska domstolar de senaste åren.

Det är hög tid att fler inser att det är nödvändigt att Europol omvandlas till ett europeiskt FBI och Eurojust till en europeisk åklagarmyndighet om slavhandeln ska bekämpas. Svensk polis varnar för att sexhandeln blir allt mer maffialiknande. Topparna som styr verksamheten sitter på tryggt avstånd från svensk rättsskipning. I Frankrike uppskattar myndigheterna att upp emot 90 procent av landets prostituerade är utlänningar och föremål för organiserad brottslighet.

Annons

Enligt FN:s organ för bekämpande av droger och kriminalitet är sexhandeln en av de mest lukrativa inkomstkällorna för organiserad brottslighet i Europa. Den fria rörligheten gör det möjligt att föra slavar från land till land i EU. Till skillnad mot droger kan en kropp säljas gång på gång.

EU-kommissionen har slagit larm människohandeln ökar, att färre människohandlare fälls och att ynka sex medlemsländer infört den nya hårdare EU-lagstiftningen. Korruption försvårar det brottsbekämpande arbetet. Det finns skäl till oro.

I slutet av förra året redovisade Transparency International sitt index där korruptionen i världens länder rankas. Alarmerande placeringar innehas av EU-länderna Rumänien, Bulgarien, Italien och Grekland. EU-kommissionär Cecilia Malmström presenterade tidigare i år en rapport som slår fast att korruption är utbredd i hela unionen.

Utvidgningen är EU:s största triumf och måste fortsätta i en tid då det ryska ledarskapet blir allt mer auktoritärt. Människohandel förekommer i många forna Sovjetstater och det finns jordmån för att den kan öka.

Vi finner flera av länderna som drömmer om EU-medlemskap långt ner på Transparency Internationals index. Ukraina rankas sorgligt nog som ett av de mest korrupta länderna, inte bara i Europa, utan i världen. En fortsatt utvidgning av den inre marknaden gör det än mer angeläget att EU ges starkare mandat när det gäller gränsöverskridande brottsbekämpning.

Parallellt med att ett europeiskt FBI skapas är det nödvändigt att EU-länderna konfronterar mäns efterfrågan som är roten till hela könshandeln. Det är absurt att det är förbjudet att röka på krogar i unionen men tillåtet att köpa människor.

Om vi vill bekämpa slavhandeln, värna den fria rörligheten och främja utvidgningen behöver EU ett europeiskt FBI med mandat att genomföra spaning, brottsutredningar och operativa tillslag i hela unionen. Handeln med människors underliv är en skamfläck för EU vars fundament är mänskliga rättigheter.

Jenny Sonesson (FP) kandidat Europaparlamentet

Anna Svalander (FP) ordförande FP, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons