Annons
Debatt

EU ska inte styra över svensk arbetsrätt

Jan Andersson (s) var med om att ta fram EU-parlamentets rapport om kollektivavtal inom EU och skriver om den i BT den 12/11.
Debatt • Publicerad 17 november 2008

Rapporten tar upp följderna av Lavaldomen och innehåller förslag på hur EU:s lagstiftning ska ändras för att svenska kollektivavtal inte ska underkännas av EU. Ett av de främsta förslagen är att EU:s så kallade utstationeringsdirektiv ska ses över.

Junilistan röstade ja till rapporten eftersom målet är bra, att garantera att EG-domstolen inte lägger sig i svenska kollektivavtal. Frågan är dock vad ett förändrat utstationeringsdirektiv i praktiken kommer att innebära.

Annons

Den rapport EU-parlamentet röstade om är inte lagstiftande, utan endast en rekommendation. Om kommissionen och medlemsländerna lyssnar på EU-parlamentet och ser över utstationeringsdirektivet, är det inte säkert att den nya lagstiftningen kommer att gynna löntagarna. Kommissionen har inte visat något större intresse för att värna om arbetsrätten.

Dessutom ser inte flera av de nya EU-länderna Lavaldomen som ett problem. Socialdemokrater från flera EU-länder anser att det är okej att deras arbetstagare konkurrerar med lägre löner i västra Europa. Vid EU-parlamentets slutomröstning lade socialdemokrater från sex länder i östra Europa ned sina röster. Två polacker röstade rentav nej. Att öppna utstationeringsdirektivet för förhandlingar är därmed inte en garanti för att arbetsrätten ska skyddas.

Hur ska vi då undvika nya Lavaldomar? Junilistan vill ha ett svenskt undantag från EU:s arbetsrätt. Andersson skriver att ett sådant undantag skulle leda till lönedumpning. Det stämmer inte. Varför skulle inte medlemsstaternas nationella parlament och arbetsmarknadens parter klara av att styra över arbetsrätten? Genom att ta makten över arbetsrätten från EU:s händer slipper vi nya Lavaldomar.

Andersson gör ett stort nummer av att EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, leder till att EU:s stadga för mänskliga rättigheter blir bindande. Andersson menar att denna EU-stadga skyddar strejkrätten. Stämmer det? Vad Andersson inte nämner är att EG-domstolen redan tar hänsyn till denna stadga. Domstolen har åberopat stadgan i över 120 fall, bland annat i Lavalmålet. Den gången hjälpte inte EU:s stadga. Margot Wallström anser inte heller att EG-domstolen kommer att förändra sina domslut i och med att stadgan för mänskliga rättigheter görs bindande. Det har framkommit i ett svar från Wallström på en skriftlig fråga i EU-parlamentet (fråga P-4351/07).

Lavaldomen uppstod på grund av att socialdemokraterna och de borgerliga partierna har gett EU allt mer inflytande över vår arbetsrätt. Detta har skett genom att de tillsammans har sagt ja till alla EU-fördrag. Nu ska de rösta ja till Lissabonfördraget i riksdagen den 20 november. Men Lissabonfördraget skyddar inte arbetsrätten. Däremot ger detta fördrag EU makt och inflytande över allt från turismpolitik till utrikespolitik. Endast ett svensk undantag från EU:s arbetsrätt gör att vi åter på egen hand kan välja hur vi ska utforma kollektivavtalen.

Hélène Goudin

EU-parlamentariker, vice ordförande Junilistan

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons