Ett viktigt steg för mer närproducerat

Om huvuddelen av de livsmedel vi konsumerar ska produceras ”någon annanstans” riskerar fokus att hamna enbart på låga slutpriser, och risken är då att det blir på bekostnad av kvalitet, miljön och andra sociala faktorer.
Debatt • Publicerad 6 september 2013

Därför arbetar vi i Centerpartiet för att Borås stad, som är en stor upphandlare av livsmedel, ska servera mer närproducerad mat i de kommunala verksamheterna.

Den 29 augusti togs ett viktigt steg i arbetet för mer närproducerat då tekniska nämnden efter förslag från Centerpartiet beslutade att inleda planeringen för en livsmedelscentral i Borås.

Systemet med livsmedelscentral har haft stor framgång i flera andra svenska kommuner. Det går ut på att man köper in livsmedel i mindre enheter från flera olika leverantörer istället för att beställa stora volymer från en enda stor producent. Maten levereras sedan från centralen till de olika kommunala köken.

Små producenter drar sig idag ofta ur de kommunala upphandlingarna. De anser sig begränsade i form av administration, produktion och transporter. Upprättandet av en distributionscentral inom en kommun är en effektiv åtgärd för att komma närmare flera av kommunens miljömål samtidigt som det skapar många fördelar för de små lokala producenterna. En distributionscentral ökar möjligheten för de små lokala producenterna att leverera genom att de endast behöver leverera till en leveransadress, således krävs minskade transportresurser, mindre administration och leveransstorlekarna kan vara mindre.

Den stora vinsten med att handla mer från lokala producenter är att vi får kontroll över maten som serveras. Vi vet vem som levererar maten. Vi slipper få i oss onödiga tillsatser och gifter, eftersom svenska producenter verkar under världens strängaste miljöskyddslagstiftning. Vi kan också känna oss trygga med att djuren har behandlats väl. Samtidigt stödjer vi den lokala landsbygdens utveckling och framtid. Svenskt jordbruk ser till att vi kan fortsätta att ha öppna landskap och en biologisk mångfald. Våra livsmedelsproducenter skapar arbetstillfällen och tillväxt i Sjuhärad.

Vi i Centerpartiet är glada över att arbetet med upprättandet av en distributionscentral nu kommit igång, men vi nöjer oss inte med det. Maten vi serverar i de kommunala verksamheterna, och hur den serveras, är grundläggande för att våra barn och gamla ska må bra. Vi fortsätter arbetet för en höjd livsmedelsambition.

Kerstin Hermansson (C)

gruppledare

Jan Idehed (C)

andre vice ordförande i tekniska nämnden

Alexander Andersson (C)

ersättare kommunfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.