Ett stort problem

Läste insändaren om nedskräpning för ett par dagar sedan av en som hoppas på en renare framtid, jag skall hålla mig enbart till pantburkar och vad de kan ställa till med. Nu i vårvärmen jobbar jag som dräng och i dessa tider stängslar man och vad finner man då ofta längst åkerkanten? Jo, pantburkar.
Debatt • Publicerad 14 maj 2009

Dessa vållar stora problem för lantbrukare. Om de kommer in i hackvagnen så flisas de sönder till knivar som kor sedan äter upp och då kan man snabbt räkna ut vad som händer eftersom magneten inte tar upp aluminium så skär burken sönder kons mage inifrån och den dör i svåra plågor.

Ett år förlorade vi fyra kor på det sättet. Jag tror folk inte känner till detta problem.

Ett annat problem är panten. Förra året efter en fest pantade jag ett par kassar med burkar, dock fick jag bara ut 8:50 kr. Problemet med detta är att det mesta av ölen köps från Tyskland, detta är varken bra för klimatet eller ekonomin. Därför bör inte staten ha monopol på alkoholhaltiga drycker eller ha så hög alkoholskatt, det förlorar bara staten själv på. Dessutom skall de även jobba på att få ett gemensamt pantsystem som fungerar i hela Europa. Slutligen, vad skall man göra med nedskräpningen som kostar kommunerna åtskilliga miljoner varje år? Ta efter det varnings- och bötessystem de har i många andra länder som Australien, Indonesien o.s.v. så att vi i framtiden kan ha ett vackert och rent Sverige.

Alexander Andersson

vice ordförande CUF Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.