Ett steg mot framtidens energi
Världen befinner sig mitt i en global klimatutmaning. Det vet vi och det har vi vetat länge. Ändå görs inte tillräckligt. På samma sätt vet vi sedan länge att merparten av den energi som används i världen inte är långsiktigt hållbar. Trots det fortsätter världens användning av olja, kol och naturgas att öka.
Vår generations moraliska uppgift är att ställa om till ett hållbart samhälle. Det förutsätter att vi ställer om till förnybar energi och att vi utvecklar nya tekniker som gör att vi kan producera och använda energin mer effektivt än idag.
Utbyggnaden av den förnybara energin i Sverige har under de senaste åren varit helt fantastisk och idag har vi ett energisystem där nästan hälften av all svensk energi är förnybar. Sedan 2006 har elproduktionen från biobränslen ökat med femtio procent, på samma tid har elen från vindkraften ökat sju gånger om och idag kommer 56 procent av all svensk el från förnybara energikällor. Bara i Väst-ra Götalands län ökade mängden vindkraftsel under förra året med 23 procent.
För att klara klimatutmaningen behöver vi både göra insatser som får effekt här och nu, och göra långsiktiga satsningar som ger effekt på lång sikt. Energiforskningen är en integrerad och central del i energi- och klimatpolitiken, och en förutsättning för att vi ska kunna nå Sveriges högt ställda mål och visioner på klimat- och energiområdet.
Därför gör Centerpartiet och alliansregeringen en kraftfull satsning på energiforskningen i budgeten för 2013, med en betydande höjning av den permanenta årliga nivån för energiforskningen till 1,3 miljarder kronor per år från 2013 och 1,4 miljarder kronor per år från och med 2016. Det kan jämföras med den tidigare social-?demokratiska regeringens satsningar på energiforskning. Den kom som högst upp i cirka 800 miljoner kronor per år.
Energiforskningen hålls ihop av Energimyndigheten och är i hög grad tillämpad forskning som finner och utvecklar nya lösningar. Den forskningen bedrivs i nära samarbete med näringslivet, högskolor och universitet och spelar en särskilt viktig roll genom att bidra till att nya upptäckter och innovationer kommersialiseras. Därmed skapar energiforskningen mycket konkret nya jobb och stärker välfärden i Sverige, vilket kan mätas i exportintäkter och i nya företag.
Bara för Västra Götalands län innebär den ökade satsningen på energiforskning till exempel närmare 800 miljoner kronor till forskning, innovation och utveckling under perioden 2011 till 2015.
Bland det som tidigare fått stöd finns satsningar på forskning kring nya motorer och bättre vindkraft vid Chalmers, som under förra året fick cirka 90 miljoner kronor av energiforskningsanslaget.
Andra exempel på energiforskning i Västra Götaland som får stöd av regeringen är Göteborg Energis arbete med biogas och Volvo personvagnars demonstrationsprojekt för elbilar.
För att klara omställningen till ett klimatneutralt samhälle måste vi ställa om idag, samtidigt som vi utvecklar lösningarna för framtiden. Ökade satsningar på klimatsmart energiforskning är en viktig pusselbit för att vi ska kunna ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle.
Anna-Karin Hatt (C)
IT- och energiminister