Annons

Enklare att få plats på ett äldreboende

Centerpartiet tycker att det skall vara enklare för de äldre som önskar att komma in på ett äldreboende.
Debatt • Publicerad 9 september 2014
Foto: JESSICA GOW / TT

I en tidningsartikel kunde vi läsa om ett rättsfall där en kommun nekat en 95-årig kvinna som kände sig otrygg i sitt hem en plats på ett särskilt boende. Kvinnan överklagade och fick rätt! Visst är det så att vi känner oss bäst själva. Ingen biståndshandläggare kan veta ens innersta känsla, som kan vara svår att förmedla. Och skall våra gamla behöva gå till domstol för att få sin trygghet säkrad?

Hemtjänsten fungerar bra, men det är många ensamma timmar på ett dygn. Många äldre, till och med dementa finns boende runt omkring oss i bostadsområdena och i grannvillan.

Annons

Vi har i dagsläget många tomma platser på olika vård och omsorgsboenden i Borås. Dessa tomma platser kostar boråsarna många hundratusen kronor om året. Samtidigt har vi många äldre som vill komma in på ett tryggt boende, men inte får det. Detta är inte den utveckling vi i Centerpartiet vill se. Vi vill ha ökad valfrihet och gläder oss åt alliansens förslag:

* Alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda plats i ett trygghetsboende – en äldreboendegaranti – för alla som är över 85 år och har beviljats hemtjänst.

* Alla kommuner ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning. 

* Krav införs på kommunerna att tillhandahålla valfrihet för äldre.

* En nationell demensplan tas fram i syfte att bidra med ökade kunskaper.

* En förlängning av omvårdnadslyftet för äldreomsorgens personal och fortsättning av ledarskapsutbildningen för chefer inom äldreomsorgen.

Även om det är kommunernas ansvar att bedriva äldreomsorgen är det bra att allianspartierna förslår tydligare bestämmelser som kommunerna har att rätta sig efter och också ger ekonomiska möjligheter till förbättringar.

Har man hög ålder, känner oro och ångest över att vara ensam, eller är dement då skall man ha rätt att komma till ett äldreboende. Då har man rätt till social gemenskap tillsammans med andra, känna lukten av mat och ha personal med rätt kompetens runt sig om man önskar det! Så vill vi ha det i Centerpartiet.

Kerstin Hermansson (C) gruppledare, Borås och riksdagskandidat

Alva Hjärth (C) kretsordförande, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons