En socialdemokratisk nitlott
Nyligen avslöjades hur So- cialdemokraterna och SSU genom sina egna spelbolag säljer lotter på kredit till ekonomiskt svaga grupper. Den som har svårt att betala sina kreditköpta lotter skickar Socialdemokraterna och SSU direkt till Kronofogden.
Vi har tagit fram siffror från Kronofogden över antal inkomna ansökningar om betalningsföreläggande från Kombispel och A-lotterierna, Socialdemokraternas två största lotteribolag. Siffrorna visar att det bara i våra kommuner i Sjuhärad finns nära 200 personer som de senaste åren har skickats till Kronofogden på uppdrag av Socialdemokraterna och SSU. I hela landet handlar det om över 8 000 personer.
Socialdemokraterna och SSU lever till stor del på spelpengar och alla vinster från spelbolagen går rakt in i partikassan. För SSU:s räkning finansierar den egna spelverksamheten 90 procent av den årliga verksamheten enligt DN. Spel på kredit är i Sverige som huvudregel förbjudet, men Socialdemokraterna och SSU har lyckats få ett undantag från Lotteriinspektionen från gällande lagstiftning.
Så sent som i våras skrev den socialdemokratiske civilministern, med ansvar för spelpolitiken, på Twitter: ”Spel på kredit är en oreda som ska rensas bort från den svenska spelmarknaden en gång för alla”.
”Alla” verkar i sammanhanget betyda alla utom Socialdemokraterna och SSU, som under perioden 2014–2017 alltså skickat över 8 000 personer till Kronofogden efter att de haft svårigheter att betala för rörelsens kreditspel.
För ett år sedan beslutade riksdagen om en ny lag för att motverka överskuldsättning. Socialdemokraternas svansföring i den debatten var mycket hög. Nu visar det sig att det socialdemokratiska partiet självt agerar mer hårdnackat än de aktörer på spelmarknaden man för egen del gärna dömer ut som oansvariga. Mot bakgrund av det som har hänt och mot bakgrund av att 196 personer i Sjuhärad har gått i socialdemokratins egen skuldfälla efterfrågar vi några klargöranden från Socialdemokraterna och SSU i Sjuhärad.
* Avser man även fortsättningsvis verka för att upprätthålla den särreglering som gör det möjligt för Socialdemokraterna och SSU att bedriva kreditspel?
* Kommer även i framtiden huvuddelen av partiets och ungdomsförbundets intäkter att komma från folks spelande?
* Hur anser man att det egna agerandet är förenligt med målsättningen om att minska problematiken med överskuldsättning i samhället?
Jan Ericson (M), riksdagsledamot
Cecilie Tenfjord-Toftby (M), riksdagsledamot (M)
Dennis Jernkrook, distriktsordförande för MUF Södra Älvsborg