Annons

En ny chans för sjuka att komma vidare till arbete

Allas rätt till arbete och delaktighet i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska välfärdsmodellen.
Debatt • Publicerad 17 april 2009

Att så många sjuka och personer med funktionsnedsättning i dag inte har den rätten är helt oacceptabelt. 

Det som verkligen är upprörande är att se de brister i stödet för dem som står längst från arbetsmarknaden. Stöd i form av rehabilitering, arbetsträning, omskolning eller möjlighet att pröva nytt arbete uteblir helt eller kommer in allt för sent. Regler och ansvar är inte samordnade och inte sällan är de utformade så de passiviserar snarare än stimulerar. Många hamnar mellan stolarna. Individer som kan och vill vara aktiva hänvisas till ibland livslång passivitet.  

Annons

När det skulle behövas mer av arbetsgivarnas och parternas medverkan så har man i praktiken tagit bort ansvaret från arbetsplatsen. När fler behöver mer avancerat stöd för att kunna försörja sig på eget arbete sorterar man istället bort de mest utsatta från sjukförsäkringen vilket gör att allt fler hänvisas till socialbidrag för sin försörjning.

Vi tror inte på försämrade villkor och kränkande behandling som drivkraft. Vi vill se en starkare och mer konsekvent arbetslinje som ger alla möjlighet att bidra efter förmåga till sin egen och Sveriges utveckling. 

Vi vill ge dem av oss som står längst från arbetsmarknaden en ny möjlighet att komma vidare genom att inrätta det vi valt att kalla Kraftsam. Ofta behövs flera olika insatser för att komma framåt igen. Det krävs ett helhetsansvar i en individuell insatsplan där utbildning, rehabilitering, praktik eller medicinska och sociala insatser kan kombineras. 

Vi vill att den som är motiverad att kraftsamla för att ta sig vidare ska kunna ansöka om att bli antagen till Kraftsam. Den enskilde ska få skräddarsydda insatser anpassade till varje persons behov. Pengarna bör samlas på ett ställa – i en påse – för att kunna finansiera de olika insatser som krävs från olika aktörer. Det kan vara statliga myndigheter, kommuner, organisationer eller privata aktörer beroende på vars och ens särskilda behov. Alla ska ha rätt till en personlig handledare och själv tillsammans med handledaren kunna påverka vilka insatser som bäst och snabbas leder vidare till arbete. 

Vi vill pröva en ny modell där rehabilitering och aktiva insatser för långtidssjukskrivna sker i arbetslivet och där parterna har en central roll. Det handlar om att ge ekonomiska drivkrafter för att sluta omställningsavtal som omfattar tidiga och aktiva insatser på arbetsplatsen men som också stimulerar till förebyggande arbete. 

Vi vill se över regler och ersättningssystem i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen så att det underlättar för långtidssjukskrivna att aktivt söka jobb och pröva ett nytt arbete. Det gäller exempelvis karenstiden mellan de olika ersättningssystemen. 

Ingen ska heller behöva fastna i en rundgång mellan insatser som inte leder någonvart. Då behöver våra gemensamma ansträngningar stärkas. Vi tror det behövs som yttersta åtgärd ett varaktigt system för en utvidgad arbetsmarknad för dem som står längst från arbetsmarknaden och som inte hittar nytt jobb trots omfattande aktiva insatser. 

Regeringens politik med sänkta ersättningar för sjuka och stupstock i sjukförsäkringen har inte fungerat. Nu krävs en ny politik som ger alla som kan och vill verkliga förutsättningar att gå vidare till arbete efter sin förmåga. Sverige behöver en starkare arbetslinje. 

Ann-Christin Ahlberg (S)

riksdagsledamot i Arbetsmarknadsutskottet 

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons