Annons

En bitter eftersmak av s-politiken

Riksdagsledamoten Phia Andersson (s) från Södra Älvsborg skriver i Borås Tidning den 16 mars och berömmer de socialdemokratiska regeringsårens polispolitik.
Debatt • Publicerad 6 april 2008

Den bild som Andersson försöker förmedla är att hennes partikamrater visst gjort en och annan satsning på polisen. I sig är bilden inte helt felaktig men den är långt ifrån rättvisande. I över ett decennium blundade socialdemokraterna inför de mycket stora pensionsavgångarna som var att vänta inom polisen. Man stängde polishögskolan under 5 terminer och man bidrog starkt till att hundratals civilanställda inom polisen sas upp. Därigenom bäddade man för den polisbrist som vi fortfarande märker av. Inte minst kommer det att märkas i sommar när en rimlig bemanning på många håll blir svår att upprätthålla.

Alliansregeringen satsar rejält, inte bara på polisen, utan även på hela rättsväsendet. Under 2007 och 2008 har enbart polisen tillförts en sammanlagd varaktig anslagsökning om ca 1,3 miljarder kronor. Det är den största enskilda satsningen någonsin på polisen. Denna resursförstärkning möjliggör en kraftig ökning av antalet poliser, med målet att det 2010 ska finnas 20.000 poliser. Hälften av polisarbetet bör ske i yttre tjänst. Något som inte alls varit en självklarhet tidigare.

Annons

Bakgrunden till regeringens satsning är att möta det uppenbara behovet av att öka den polisiära närvaron, inte minst på orter där bristerna är tydliga. Det blir fler poliser med en alliansregering som tar dessa frågor på största allvar. Men även i år lär vi få en bitter eftersmak av tidigare regeringars bristfälliga och nonchalanta politik.

Ulf Sjösten (m)

riksdagsledamot, Sjuhärad

Lars-Arne Staxäng (m)

riksdagsledamot, Bohuslän

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons