Efterfrågan skapar fler jobb i Sverige
Sverige har redan en högre arbetslöshet än flera jämförbara länder, såsom Tyskland, Norge, Österrike och Nederländerna.
Under de borgerliga regeringsåren har det talats mycket om att det ska löna sig att arbeta. Och mycket har förändrats. Lagen om anställningsskydd, Las, har försämrats. Numera är det enligt lag tillåtet att vara daglönare i upp till två år i Sverige. Dessutom har regeringen urholkat a-kassan, sjukförsäkringen och semesterlagen. Motivet till försämringarna var att det skulle leda till fler jobb.
Samma motiv användes när regeringen sänkte arbetsgivaravgiften för unga, trots att det kritiserades från flera håll. Redan i maj 2009 konstaterade Finanspolitiska rådet ”att den övervägande majoriteten av dem som omfattas skulle vara sysselsatta ändå”. Därför har reformen ”inte varit speciellt kostnadseffektiv.”
Trots det kritiserar tre folkpartister med partiledare Jan Björklund i spetsen den 21 november på BT-debatt Socialdemokraternas förslag att ta bort subventionen på arbetsgivaravgiften. Trots att det har visats sig att ständiga försämringar för löntagarna inte ger fler jobb, föreslår de istället ytterligare försämringar av Las och att Sverige ska införa ungdomslöner.
Det är förvånande att man inte tagit intryck och lärt sig av de erfarenheter man samlat på sig under sina år vid makten. Och det är förödande för alla som tvingas ut i arbetslöshet. Det skulle vara intressant att ta del av Folkpartiets analys av hur många jobb alla dessa försämringar har skapat? Hur hög arbetslöshet hade Sverige haft om ni inte drivit igenom dem?
Som socialdemokrat är jag övertygad om att det som skapar fler jobb är efterfrågan på företagens varor och tjänster. Ta till exempel bostadsmarknaden. Finns en stark efterfrågan på nya bostäder anställer byggbolagen. Stimulera därför bostadsmarknaden som för tillfället har bekymmer. Hjälp bostadsmarknaden på fötter igen.
Genom att sänka avgiften till a-kassan får vanligt folk mer pengar i plånboken.
För vissa grupper motsvarar det ett femte jobbskatteavdrag. Det, tillsammans med höjda barnbidrag och höjd ersättning i a-kassan ger mer pengar i plånboken. Det i sin tur betyder ökad efterfrågan på varor och tjänster som leder till fler jobb.
Den här modellen har fungerat i årtionden. Jag är övertygad om att den fungerar i Sverige även idag.
Mattias Josefsson
oppositionsråd (S) i Ulricehamn