Dubbelspår högt på regionens agenda

Ett dubbelspår mellan Västsveriges två största städer är en av pusselbitarna när vi bygger en konkurrenskraftig och klimatvänlig region, skriver Birgitta Losman och Leif Blomqvist.
Debatt • Publicerad 10 november 2011
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

I stället för ett av buss utkonkurrerat regionaltåg mellan Västsveriges två största städer, Borås och Göteborg, beskrev Handelskammaren i veckan visionen kring och behovet av att här och nu börja bygga dubbelspår Borås–Göteborg. Det är ett varmt välkommet debattinlägg.

En av de frågor som avgjordes i riksdagsvalet september 2010 var om de fyra allianspartiernas förslag att skjuta på bygget av dubbelspår till efter år 2021 skulle gälla, eller om Miljöpartiets, So-?cialdemokraternas och Vänsterpartiets finansierade förslag att börja bygga inom några få år var ett bättre alternativ. Väljarna gjorde sitt val och vi blickar nu framåt.

Vi glädjer oss åt det starka stödet från Handelskammaren och dess medlemsföretag, som numera är vår bundsförvant när det gäller förbättrad järnväg och kollektivtrafik i Västsverige. Handelskammarens engagemang ger tyngd åt Västra Götalandsregionen när vi, som regional planupprättare och tung remissinstans i nationella järnvägsprojekt, förmedlar till nationell nivå att Sveriges tredje starkaste pendlingsrelation behöver dubbelspår nu.

Ett dubbelspår mellan Västsveriges två största städer är en av pusselbitarna när vi bygger en konkurrenskraftig och klimatvänlig region.

Västsverige saknar tålamod att vänta på långbänkar i form av statliga höghastighetsutredningar. Resandemönstret talar för sig självt: Dubbelspåret behövs nu, och för de mindre samhällena längs nuvarande järnvägssträckning, Mölnlycke, Härryda, Hindås, Rävlanda, Bollebygd, Hultafors, Sandared och Sjömarken, är det nya dubbelspåret Göteborg–Borås förutsättningen för att komplettera snabb trafik mellan tätbefolkade ändpunkter, med att bygga ut en lokal pendeltrafik med täta stopp på nuvarande järnvägssträckning.

Ett uppdrag om möjligheten av att utöka den lokala spårburna trafiken ligger redan hos Västtrafik AB och regionen står bakom satsningen på ett nytt dubbelspår. Nyckeln till ett modernt resande mellan Borås och Göteborg ligger nu i regeringens hand. Dubbelspåret har ett brett politiskt stöd regionalt och lokalt, bland annat från ledande moderater i Borås. Nu hjälps hela Västsverige åt för att få ett modernt transportsystem mellan Västsveriges två största städer.

Birgitta Losman (MP)

regionråd och ordförande regionutvecklingsnämnden

Leif Blomqvist (S)

regionråd och ordförande I beredningen för hållbar utveckling

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.