Dubbelbottnad inställning äventyrar trafiksäkerheten
Vi känner ju till att det finns två vägar till körkortsprovet, en där eleven lärt ”privat” med olika mycket stöd från trafikskola, och en där merparten av kunskaperna har hämtats från just trafikskolorna.
Det vi rimligen då kan hoppas är att de som utbildats via trafikskola är bättre förberedda inför provet, även om det förmodligen också finns bra privatutbildade. Sedan varierar antalet privatutbildade och trafikskoleutbildade elever från ort till ort. Detta påverkar givetvis statistiken. Det finns orter i landet som kanske har så lågt antal privatutbildade elever som neråt 10–15 procent.
Sedan varierar svårighetsgraden mellan olika trafikmiljöer och orter beroende på det motstånd som trafiksituationerna erbjuder. Det är stora olikheter mellan exempelvis Göteborg, Borås och Ulricehamn en regnig förmiddag klockan 9.00. Detta går givetvis att rätta till genom att Vägverket inte tillhandahåller provservice på orter med för enkel miljö eftersom det öppnar möjligheter för svagt utbildade att slinka igenom och få körkort utan att sedan kunna vara säkra i trafiken när de kör till en större ort. Som det nu är finns möjlighet att i vårt närområde exempelvis välja Ulricehamn eller Kinna/Skene även om man bor i Göteborg, där man ändå mest kommer att köra. Det kan väl aldrig vara så att Vägverket upprätthåller denna tveksamma service bara för att det finns en eller flera trafikskolor på vissa orter? Det finns fog att undra!
Vad hela denna debatt går ut på är ju att få körkortet med minsta möjliga insats. Ju enklare och lättare dess bättre anses det vara. Detta är en fullständigt livsfarlig filosofi. Det borde givetvis vara tvärtom. Inte är det väl Vägverkets inspektörer som ställer kraven?
Sedan är det alla trafikanterna som inte vill bli påkörda, skadade och dödade. Tänk om vi hade samma lättvindiga inställning till att säkra kompetenserna inom andra områden, som exempelvis läkarens kunnighet eller kockens duglighet på restaurangerna.
Inspektörerna blir förmodligen misstänkliggjorda på alla möjliga vis bara för att de säger nej och egentligen vill eleven väl. Men Gud så bra att det finns ett nej. Hur skulle det se ut annars? Vill vi verkligen ha ett system som inte ställer krav? Hur många tidningar finns det som inte varje dag skriver om trafikolyckor av något slag? Nej gott folk, denna så förkastligt dubbelbottnade inställning till körkorten äventyrar definitivt trafiksäkerheten.
Lars Nygren, Bredared