Annons

Drabbade i Syrien behöver din hjälp

I Syrien har civilbefolkningen i snart två år lidit till följd av det utdragna kriget. Många har förlorat nära och kära och lämnat sina hem och ägodelar
Debatt • Publicerad 26 februari 2013

. Över en halv miljon syrier har flytt från sitt land och två miljoner människor är på flykt i Syrien, hälften av dem beräknas vara barn. 

Fyra miljoner människor är beroende av katastrofhjälp i form av mat och andra förnödenheter från FN och lokala hjälporganisationer. Vintern i regionen är hård med snö och de lägsta temperaturerna på tio år vilket ökar utsattheten.

Annons

Allt mer uppmärksamhet ägnas nu åt de humanitära behoven, som är enorma. I Kuwait samlades nyligen världens länder till ett givarmöte för Syrien. Bakgrunden är en appell från FN om tio miljarder kronor i humanitärt bistånd. Mindre än tio procent av pengarna har hittills kommit in. Sveriges regering hör till de stora givarna och bör fortsätta att uppmana andra att bidra.

Som i så många andra konflikthärdar finns FN på plats i Syrien. FN:s livsmedelsprogram WFP når 1,5 miljon människor med matbistånd inne i Syrien och planerar att inom kort kunna hjälpa ytterligare en miljon behövande genom samarbete med lokala organisationer i landet. Utöver detta nås hundratusentals flyktingar i grannländerna.

Den syriska regimen har använt klustervapen mot den egna befolkningen. Dessutom har landet under det senaste året placerat ut personminor. Dessa vapen kommer att döda och skada civila även långt efter att kriget är slut. Den politiska låsningen i FN:s säkerhetsråd har hittills hindrat omvärlden att stoppa övergreppen. Svenska FN-förbundet har upprepade gånger uppmanat Sveriges regering att arbeta för alternativa sätt att stoppa blodbadet på Sy-riens gator och bistå befolkningen med humanitär hjälp.

I den till synes olösliga politiska situationen är det lätt att tappa modet. Varje dag förlorar männi-skor anhöriga, utsätts för skoningslöst våld och flyr till miserabla förhållanden i överbefolkade flyktingläger. Modlöshet är inget alternativt för oss som har möjlighet att agera. I stället är det dags för ett kraftfullt ställningstagande för att lindra nöden bland den syriska befolkningen.

Många privatpersoner har frågat sig hur de kan hjälpa människorna i Syrien. Svenska FN-förbundet startar nu en nationell katastrofinsamling för Syrien. Pengarna går till matbistånd till den syriska befolkningen genom FN:s livsmedelsprogram.

Alla goda krafter behövs i detta arbete. 125 kronor räcker till mat åt en familj i en vecka. För 500 kronor får en familj mat i en hel månad. Det är dags att försvara människors överlevnad och värdighet. Alla kan vara med och bidra.

Aleksander Gabelic

ordförande i Svenska FN-förbundet

Över 60 000 människor har dödats.

4 miljoner behöver humanitär hjälp.

FN ger matbistånd i landet och i flyktingläger.

Läs mer och ge en gåva på www.fn.se/syrien.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons