Debatt

Dra in gratis busskort i Borås

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Gymnasieskolorna i Borås ska spara miljoner. Samtidigt får alla elever gratis busskort, oavsett hur nära skolan de bor. Det är inte rimligt.

Borås gymnasieskolor och vuxenutbildning tvingas spara 15,8 miljoner kronor i år. Nedskärningar på pedagogisk verksamhet väntar. Samtidigt fortsätter de styrande partierna i Borås (S, MP, C, L) att prioritera ”gratis” busskort till alla elever till en kostnad på 7,2 miljoner. Hur långt de bor från skolan kvittar – alla får. Det tycker Moderaterna och Kristdemokraterna är en absurd prioritering. Vi har därför föreslagit att den relativt nya satsningen på gratis busskort dras in.

Istället vill vi satsa motsvarande summa på att trygga utbildningens kvalitet och allas möjlighet till en bra framtid. På det senaste mötet med gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (28/1) lade styrande partier fram sitt förslag på sparpaket. Tyngdpunkten ligger på besparingar på personal, både i den ordinarie verksamheten och inom elevhälsan.

”Det är sorgligt att styrande partier inte kommit till samma insikt.”

Enligt förvaltningens risk- och konsekvensanalys höjer åtgärderna väsentligt risken för att alla inte ska nå målen, samtidigt som arbetssituationen ökar för den personal som blir kvar. Moderaterna och Kristdemokraterna röstade därför nej till förslaget. Vi föreslog istället att vi skulle avskaffa den fördyrade satsningen på fria busskort och därmed frigöra 7,2 miljoner. Med de medlen skulle vi kunna stoppa betydande delar av nedskärningarna.

Syftet med att erbjuda avgiftsfria busskort är på många sätt lovvärt. Att utjämna skillnader i uppväxtvillkor är ett av kommunens viktigaste uppdrag. Resurserna till det arbetet kommer dock alltid vara begränsade. Därför måste de läggas där de gör störst nytta. Vi är övertygade om att en krona till utbildning på sikt spelar betydligt större roll för att utjämna skillnader än en krona till fria busskort. Utbildning är det som på sikt bryter utanförskap, inte om man under tre år behövt köpa sitt eget busskort eller inte.

Redan när avgiftsfria busskort föreslogs i november 2017 röstade vi nej. Med oss hade vi då Liberalerna och Centerpartiet, som nu obekymrat sväljer satsningen med hull och hår. Tillsammans pekade vi på risken att busskorten skulle tränga ut viktiga satsningar på utbildning. Med facit i hand kan vi tyvärr konstatera att vi fått mer rätt än befarat, eftersom satsningen blivit hela två miljoner – eller 40 procent – dyrare än beräknat.

När gymnasieskolorna nu tvingas spara 15,8 miljoner gjorde vi ytterligare ett försök till att få de styrande att prioritera rätt. Tyvärr misslyckades vi även den här gången. Det var synd. För med vårt förslag skulle det bli fler vuxna i skolan, en fullbemannad elevhälsa och en högre kvalité på utbildningen. Det är enligt oss en självklar prioritering. Det är sorgligt att styrande partier inte kommit till samma insikt.

Oliver Öberg (M)

Lisa Berglund (KD)

Björn-Ola Kronander (M)

Rasmus Kivinen (M)

Daniel Nikolov (M)

Alexandra Florén (KD)

representanter i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.