GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det räcker nu – inte en kvinna till

Som samhälle måste vi agera för att stoppa dessa män innan det är försent, skriver Ann-Christin Ahlberg och Ulla-Britt Nordqvist.
Den man som tar ett kvinnoliv släcker även en av de största tryggheterna ett barn känner till och den största glädjen en förälder och syskon har, påpekar skribenterna.
Den man som tar ett kvinnoliv släcker även en av de största tryggheterna ett barn känner till och den största glädjen en förälder och syskon har, påpekar skribenterna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fem kvinnor har den senaste tiden mördats av män. Systrar, döttrar och vänner som inte längre är vid liv. När den här debattartikeln hunnit publicerats kan ytterligare en kvinna ha mördats. Någon vars barn inte längre har en mamma.

Som samhälle måste vi agera för att stoppa dessa män innan det är försent. Ett första steg är att ta kvinnors varningssignaler på allvar. Tusentals kvinnor lever i dag med våld i vardagen.

Den debatt som nu förs om det strukturella våldet mot kvinnor är efterlängtad och det är bra att fler engagerar sig i frågan. Vi socialdemokrater har två tydliga prioriteringar i kriminalpolitiken, mäns våld mot kvinnor och gängkriminalitet. Dessa två prioriteringar är likvärdiga. Tyvärr är det svårare att få uppmärksamhet för den första frågan men arbetet pågår oavbrutet.

Det krävs många åtgärder på många olika områden för att få slut på våldet. Sedan 2016 arbetar vi socialdemokrater efter en sammanhållen strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

"Vi ska ha en nollvision mot dessa brott och då måste vi bekämpa och förebygga att de sker."

Vi har höjt straffen för grov kvinnofridskränkning, och även förtal och förolämpning ska utgöra grund för att döma för kvinnofridskränkning. Vi har utökat möjligheterna att använda fotboja för att kontrollera att kontaktförbud efterlevs, och numera väntar hårdare straff för den som överträder ett kontaktförbud. Dessutom är det lättare att få kontaktförbud för den gemensamma bostaden.

Satsningarna som vi har gjort på polisen har möjliggjort rekryteringen av 350 nya utredare som inriktar sig särskilt på sexualbrott, våld i nära relationer, våld mot barn och hedersrelaterat brott. Vi har också gett kvinnojourerna ökade resurser.

Men det räcker inte. Det står bortom tvivel att mer behöver göras. Vi ska ha en nollvision mot dessa brott och då måste vi bekämpa och förebygga att de sker. Den man som tar ett kvinnoliv släcker även en av de största tryggheterna ett barn känner till och den största glädjen en förälder och syskon har. Det räcker nu, inte en kvinna till.

Vi får aldrig glömma eller sluta kämpa för alla de kvinnor och barn som lever under dessa förhållanden. Det är brott som ska straffas. Det är brottsoffer som ska skyddas och få stöd.

Ann-Christin Ahlberg (S), riksdagsledamot i Sjuhäradsbygden och S-kvinna

Ulla-Britt Nordqvist, ordförande för S-kvinnor i Borås

Läs mer