Annons
Debatt

Det räcker nu, Billström!

Inte bara oppositionen utan även borgerliga politiker har vid ett flertal tillfällen kritiserat migrationsminister Tobias Billström.
Debatt • Publicerad 29 augusti 2011

Liberala ungdomsförbundet gick, efter Wikileaks avslöjande samtal mellan Billström och irakiska tjänstemän, ut och krävde hans avgång.  LUF ansåg att bägaren runnit över och att för många övertramp begåtts för att det skulle vara en tillfällighet. Även jag ser en systematik bakom övertrampen.

Samtidigt som det grekiska asylsystemet stod på randen till kollaps envisades Sverige med att skicka tillbaka asylsökanden till Grekland i enlighet med det så kallade Dublin-systemet, där asylprövningen ska ske i det land dit flyktingen först anländer. Praktiskt taget inga asylsökande (0,3 procent) beviljades internationellt skydd i Grekland under 2009.

Annons

Ingen irakier fick till exempel flyktingstatus i Grekland samtidigt som 77 procent av irakiska asylsökande i Tyskland beviljades internationellt skydd. Trots detta dröjde det till ett domstolsavgörande från Europadomstolen för mänskliga rättigheter innan Sverige stoppade sina avisningar till Grekland. Till detta kan läggas avvisningar av ensamkommande flyktingbarn till Malta.

Billström har misslyckats med att aktivt verka för en solidarisk och human migrationspolitik. Många gånger har även hans personliga uttalanden lett till motsatsen. Ett exempel rör utvisningarna av rumänska medborgare med romskt ursprung som förra sommaren beskylldes för tiggeri och tvångsavvisades. Billström uttalade sitt stöd för avvisningarna, som Justitieombudsmannens granskning visade vara felaktiga. Denne riktade skarpkritik mot polisen, men Billström har inte med ett ord bemödat sig med att bemöta kritiken.

Ett annat klart fall av övertramp från Billström rör romer som kom från Serbien. När några av dessa anlänt på Öland, uttalande sig Billström i media och konstaterade att personerna ifråga skulle utvisas. Detta är ministerstyre. Man kan ställa frågan hur det påverkar handläggningen av enskilda asylärenden när ansvarig minister går ut i media och säger att det inte finns grund för att få stanna. När han också föreslagit att vi ska bygga barnhem i krigshärjade länder tar jag mig för pannan. Hur tänker han då?

Spiken i kistan handlar om rätten till vård för papperslösa. Tisdagen den 31 maj överlämnades utredningen om vård för papperslösa, ”Vård efter behov och på lika villkor – en mänsklig rättighet”, till socialminister Göran Hägglund. Det dröjde mindre än en dag innan Billström inte bara sågade förslagen utan dessutom krävde en ny utredning. Samtidigt fick utredningen stöd av Folkpartiet, och av socialminister Göran Hägglund, som välkomnade de föreslagna förändringarna.

Regeringen fattar kollektiva beslut och är därmed kollektivt ansvarig. Hur ställer sig de övriga i regeringen till Billströms konsekventa övertramp?

Är detta verkligen den migrationspolitik som en majoritet av alliansens partier vill föra? När ledande borgerliga politiker gång på gång riktar kritik mot Billström är det ett tecken på att inte ens regeringens partier själva kan försvara den politik som Billström för. Och var står statsminister Fredrik Reinfeldt i dessa frågor?

Anna Hedh (S)

europaparlamentariker och ledamot av utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons