Annons

Det "nya" biståndet är inte så nytt som Sjösten påstår

Nima Sanandaji kritiserar den borgerliga regeringen för att de fullföljer s-regeringens linje att hävda enprocentmålet ? Jag tycker b-regeringen gör rätt och är glad över att moderaterna körts över, skriver Berndt Ekholm (s) i en replik till Ulf Sjösten och Nima Sanandaji om biståndet.
Debatt • Publicerad 17 februari 2008
Den borgerliga regeringen tar inte hänsyn till att man inte kan handla mellan i- och u-länder så som man kan göra mellan i-länder, skriver Berndt Ekholm.
Den borgerliga regeringen tar inte hänsyn till att man inte kan handla mellan i- och u-länder så som man kan göra mellan i-länder, skriver Berndt Ekholm.Foto: Scanpix

Ulf Sjösten lägger i BT 12 febr ut texten om den borgerliga regeringens inriktning av biståndspolitiken. Mycket kan jag dela särskilt som det inte avviker från den tidigare socialdemokratiska regeringens politik. Dock framställer han det som om så vore fallet.

Han påstår att s inte strävat efter att effektivisera biståndet. Detta påstående är helt gripet ur luften. Det är bara att ta del av alla de styrdokument som Sida tagit fram under s-regeringarnas tid och som enligt min mening präglats av just den ambitionen. Koncentrationen till färre länder är ingen linje som borgerligheten har ensam äganderätt till. Det var precis den inriktningen, som alla partier drev i GLOBKOM-utredningen och som riksdagens alla partier ställde sig bakom i beslut under den förra mandatperioden. Enda skillnaden är på marginalen. Den borgerliga regeringen har kramat lite hårdare och en viss oenighet finns om ländervalet.

Annons

Kring prioriteringe av demokrati och mänskliga rättigheter råder också samstämmighet, redan i de tidigare riksdagsbesluten och i s-regeringens politiska inriktning. Samma sak gäller korruption och fusk. Där finns också ett regelsystem som Sida utarbetat. Nolltolerans var s-regeringens linje! Riksrevisionens rapport har redan kommenterats av Magnus Walan. Budskapet som gick ut när den presenterades var närmast lögnaktigt om läget avseende de enskilda organisationernas biståndsinsatser.

Jag vill backa upp Sjöstens omnämnande av mål- och resultatstyrning. Det är bra att b-regeringen skärper insatserna där. Bra är också satsningen på handel, även om detta inte heller är något nytt. Nima Sanandajis kommentar till Sjöstens artikel hyser dock en övertro på vad företagsamhet och handel kan åstadkomma, när han drar slutsatsen att det är fel att öka biståndet och hänvisar till biståndsberoende. Tyvärr är de länder alldeles för många som inte släpps in i världshandelns gemenskap på grund av regelsystemet eller därför att de är så fattiga att de inte har något att erbjuda. Det tar tid att utveckla ett fungerande näringsliv. Där behövs biståndet bland annat för att stödja utvecklingen av företagsamhet och handel!

När Sjösten talar om frihandel är det också viktigt att ha klart för sig att de allra flesta u-länderna ingalunda kan delta i denna utan ett visst skydd för sitt eget näringsliv. Det går inte att handla mellan i- och u-länder som vi gör mellan i-länderna. Utvecklingsnivåerna är så väsensskilda. Detta tycks inte världshandelsorganisationen WTO eller den b-regeringen ta tillräcklig hänsyn till.

Nima Sanandaji kritiserar den borgerliga regeringen för att de fullföljer s-regeringens linje att hävda enprocentmålet av BNI och därmed i en växande ekonomi ett höjt bistånd. Den kritiken delar jag inte. Jag tycker b-regeringen gör rätt och är glad över att moderaterna körts över. Även om handel och andra insatser är avgörande så spelar biståndet en mycket viktig roll för att understödja en utveckling av handeln och för att stödja de allra fattigaste länderna.

Med den inriktningen finns det alla skäl att kritisera b-regeringen för att gröpa ur biståndet med höga skuldavskrivningsnivåer, grundade i exportkrediter, och höga avsättningar till flyktingsmottagandet i Sverige. Det går ut över satsningarna på att bekämpa fattigdomen.

Förvånande är också att den borgerlighet som under s-regeringens tid ofta kritiserade socialdemokraterna för alltför låga höjningar av biståndet till enskilda organisationer nu valt att sänka detsamma!

Berndt Ekholm

f.d s-ledamot av riksdagens utrikesutskott och Sidas styrelse

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons