Annons

Det finns inga harmlösa sexbrott

Många människor i Sverige har deltagit i den förtvivlan och sorg som uppstod när det stod klart vad tioåriga Engla utsatts för, och som också kostade henne livet.
Debatt • Publicerad 19 maj 2008

Och senare har ett extremt fall av sexualbrott uppdagats i Österrike, med pappan som hållit sin dotter fången i källaren i 24 år. Det är naturligt att många grubblar på dessa och andra händelser, ställer frågor om vad som är orsaken och om det finns någon som helst möjlighet att ”stämma i bäcken” så att liknande brott inte inträffar i framtiden?

Om det är någon lärdom vi kan dra av debatten efter dessa händelser så är det att det inte finns några harmlösa sexualbrott. Det finns uppgifter om att omkring 30 procent av dem som blottat sig senare begår grövre typer av sexualbrott.?

Annons

Moderatkvinnorna anser att alla dömda sexualbrottslingar ska erbjudas behandling. Huvudändamålet i samband med straff måste vara att bryta beteendet och att de män (eftersom det oftast är män som begår dessa brott) som avtjänat sitt straff inte ska återfalla och fortsätta med samma beteende.

En aktuell undersökning från Amnesty visar att en av fem svenskar tycker att en kvinna som blir våldtagen får skylla sig själv om hon klär sig utmanande, inte gör motstånd eller är berusad. Undersökningen visar också att unga i åldern 15–25 år och äldre, över 66 år, är mer benägna att tycka att kvinnan har ett eget ansvar vid våldtäkt. Vi tar denna undersökning på yttersta allvar – den visar att debatten måste fortsätta på många plan.

Sex är och ska vara någonting fint mellan två personer som är överens. Och vi vill slå fast att det ska vara brottsligt att tvinga sig till det utan medgivande. Därför krävs en lagändring som visar att människor oavvisligen har rätten till sin egen kropp och att ett medgivande är en förutsättning för samlag.

Vi moderatkvinnor föreslår tre åtgärder:

* Alla dömda sexualbrottslingar ska erbjudas behandling.

* Unga män som döms inom ramen för sluten ungdomsvård (LSU) ska avsluta sin behandling inom socialtjänsten eller öppenvården, om straffet är avtjänat innan behandlingen bedömts som avslutad.

* Lagstiftningen ska fastslå att medgivande är en förutsättning för samlag.

Våldtäkt och sexuella övergrepp är något av det mest kränkande en människa kan utsättas för, oavsett om förövaren är en främmande person eller någon som finns i ens närhet. Det ska aldrig läggas offret till last att hon klätt sig fel, skrattat för högt eller haft för rött läppstift!

Och oavsett om man är bosatt i Falun, Stockholm eller Tranås ska kvinnor, barn och män kunna sova lugnt om natten.

Magdalena Andersson

ordförande moderatkvinnorna

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons