Annons

Debatt: Konsten att lura domaren

Vem vill spela fair när det enbart är mästarna som blir ihågkomna och som räknas, i media, bland sponsorer och folk i allmänhet, frågar idrottskonsulent Björn Laid i en kritisk betraktelse av toppfotbollen.
Debatt • Publicerad 4 juli 2014
Foto: Andre Penner

Redan i öppningsmatchen av VM kunde världen se hur Brasilien lättade kunde fira segern på grund av ”domarmissen” som fällde avgörandet. Domaren och hans kolleger fick kritik för den ”grova tabben”, men knappast något har sagts om den brasilianska anfallaren som är en av alla dessa så kal-lade förebilder som tar död på det fina med fotbollen. Filmningen var pinsam att se, men inget gjordes åt detta tråkiga tilltag.

Målkameror och frisparkssprej är införda, men vad görs åt det som verkligen avgör matcherna? Filmningar får fortsätta att förpesta världens största idrott. Flera av stjärnorna tar gång på gång chansen att lura domarna och dessutom görs det väldigt skickligt, så tyvärr lyckas de oftast med sina ambitioner.

Annons

Det enda rätta vore att straffa dem som filmar i efterhand. Det skulle möjligen hjälpa. Tyvärr är inte premiärmatchens stora lurendrejeri mästerskapets enda utan i samma anda har fotbolls-VM i Brasilien fortsatt. I varje match förekommer flera situationer där spelarna förstärker, filmar eller på annat sätt skaffar sig fördelar för matchens resultat.

När skall fotboll avgöras genom fair play? Som domare ska du inte enbart vara fokuserad i 90 minuter på att döma spelet utan dessutom vara lika koncentrerad för att i avgörande situationer kunna avgöra vem som försöker lura dig, så att media inför hela världen kan måla upp dina tabbar.

Fotboll är numera två olika idrotter helt skilda ifrån varandra som tycks svåra att återförena. Dels fotbollen där alla spelar för att det är kul, dels fotbollen som enbart går ut på att vinna, numera till varje pris.

22 spelare försöker hela tiden vinna fördelar genom att lura domartrion. Dessa 22 spelare är de förebilder som miljontals barn dagligen kan se på TV. Det har gått så långt att man inte kan vinna VM, Champions League etc. det vill bli mästare och samtidigt spela fair play i alla matcher på vägen.

Men det är klart, vem vill spela fair när det enbart är mästarna som blir ihågkomna och som räknas – i media, bland sponsorer och folk i allmänhet.

I varje match är det massvis med händelser där spelarna förstärker, filmar eller på annat sätt försöker lura domaren. Det är inget kul att se och oavsett vem som vinner kan man aldrig säga att rätt lag vann för det är allt annat än fair play.

Det tråkiga är att detta inte längre bara händer på TV utan varje dag även i den lokala fotbollen på alla nivåer och i alla åldrar just på grund av att i TV finns förebilder och där är det bara seger som räknas. Besöker du Borås Arena, Ryavallen, Bodavallen etc. ser du varje gång spelare, barn och vuxna, som filmar, samt ledare, publik och föräldrar som skriker för att försöka påverka domaren.

Det tråkiga är att ingen gör något åt den rådande situationen, vare sig Fifa (internationellt) eller Svenska fotbollsförbundet (nationellt). Fotboll, världens största idrott, vår nationalsport borde ta ett kraftfullt större ansvar för att fair play och respekt skall råda på alla nivåer där det spelas fotboll.

Björn Laid

idrottskonsulent, skolidrott

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons