1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De styrande i Bollebygd platsar inte ens i korpserien

Vi är uppriktigt bekymrade för Bollebygds framtid, skriver Christer Johansson och Roland Parneving.

Årsredovisningen för Bollebygds kommun 2019 är en dyster läsning. Ekonomin befinner sig i fritt fall och prognoserna för 2020 ger inget hopp om förbättring, snarare tvärtom.

Under 2019 har kommunens kostnader ökat med hela 9,7 procent, medan intäkterna ökat med 6,3 procent. Skillnaden på 3,4 procentenheter översatt i pengar är cirka 18 miljoner kronor utslaget på helår. Det innebär att kommunens kassa dräneras med rasande fart och att prognoserna nu varnar för minusresultat 2020, och alla de konsekvenser detta får, om inget görs.

Den största boven i dramat är socialnämnden som, med en budget på 174 miljoner kronor, redovisar ett minus på närmast ofattbara 22,4 miljoner. Enligt kommunens egna ekonomiska styrprinciper ska en nämnd omedelbart agera och fatta beslut om, och vidta, åtgärder om man befarar ett underskott.

Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

quote
"Hur ska man kunna se M som en garanti för förändring om partiet är en del av det nuvarande politiska haveriet i Bollebygd?”

I det här fallet har passiviteten i nämnden varit anmärkningsvärd och ansvarig ordförande visar inga tecken på att förstå allvaret i situationen. Kommunens revisorer är också mycket kritiska till denna uppseendeväckande ansvarslöshet och kommer att fördjupa sina granskningar av nämnden.

Om nämnden inte tar sitt ansvar är det upp till kommunstyrelsen att agera. Här verkar ledarskap, kompetens och handlingskraft vara än mer frånvarande. I fullmäktige har kommunstyrelsens ordförande inget att säga när ekonomi och budget diskuteras, utan sitter tyst och svarar inte ens på frågor. Att detta accepteras av de folkvalda i kommunfullmäktige är närmast en gåta.

Innan valet 2018 skrev Mikael Plogell, Folkets Röst, på en nätsida att det inte är svårt att styra en region av någon storlek. ”Det handlar om ledarskap”. Vidare skrev han att kommunen ”inte längre ska behöva styras av ett gäng B-lirare” där han antagligen menade att han själv, som ordförande i kommunstyrelsen, skulle representera A-laget. Stora ord har ofta en benägenhet att fastna i halsen och det kan vara värt att tänka på när det är uppenbart att de som nu styr Bollebygd sannolikt inte ens skulle platsa i korpserien.

Nu behövs förändring och då krävs en stark opposition. Då är det obegripligt för oss att Moderaterna, med sina stolta traditioner, valt att lägga sig platt för den populistiska missnöjesrörelse som kallar sig Folkets Röst. Hur ska man kunna se M som en garanti för förändring om partiet är en del av det nuvarande politiska haveriet i Bollebygd?

Vi är uppriktigt bekymrade för Bollebygds kommuns framtid. Oavsett vilka steg som nu måste vidtas innebär det åtgärder som på ett eller annat sätt kommer att drabba kommunens invånare mycket negativt.

Christer Johansson

Roland Parneving

tidigare aktiva moderater med uppdrag i Bollebygds kommun

Läs mer

Skolstarten

Rektorns besked: Så blir hösten på högskolan

”Distans när det går, campus när det behövs”.

Borås

Enhetschefen: ”Det handlar om ett samspel”

”Sköter sig de boende och det fungerar så renoverar vi”

Bollebygd

Sommarlovet går som en dans

Sista veckan på sommarlovet har barnen samlats hos Bollebygds IF för att dansa.

Borås

JUST NU: Lastbil fastnade på järnvägen

En lastbil körde in i en stolpe på järnvägsövergången vid ridhuset i Borås.

Sport

TV: Se Elfsborgs alla mål här – står för makalös assist

Elfsborg bjuder på show mot Falkenberg.

Kind

Här lyfts bron upp: ”Det är den svåraste delen”

”Förhoppningsvis ser man det bara en gång”.