Annons
Debatt

Dataspel skapade inte Breivik

Stefan Risenfors (BT 3/8) anser att datorspel och rollspel bidragit till att försätta Anders Behring Breivik i det sinnestillstånd i vilket han utförde de fruktansvärda dåden på Utöya och i Oslo. Vi anser detta vara fel, menar Fredrich Legnemark och Heiti Ernits.
Debatt • Publicerad 5 augusti 2011
Ett exempel på databaserade rollspel är World of Warcraft som spelas av miljontals människor världen runt.
Ett exempel på databaserade rollspel är World of Warcraft som spelas av miljontals människor världen runt.Foto: 

Att Anders Behring Breivik (härefter förkortad ABB) spelade datorspel och eventuellt rollspel gör inte automatiskt att detta är orsaken till tragedierna. Han beskrev sig även som kristen, och om man ville göra billiga poänger skulle man med samma logik kunna hävda att det är orsaken.

Om man gör på det viset missar man ju det som var unikt med ABB, för rollspelare/datorspelare och eventuellt kristna det finns det sannolikt gott om, kanske även i din församling och jag tror inte de utgör något hot. Nej, det som var unikt med ABB, var hatet mot muslimer och mot arbetarrörelsen. Det var ett politiskt terrordåd och inget annat.

Annons

För att kunna härleda dåden till dator- och rollspel krävs det belägg i form av forskning, och forskningen visar inte att sådana samband finns. Folkhälsoinstitutet har inte lyckats påvisa något samband mellan datorspel och aggressivitet. Samma sak med rollspel.

Amerikanska studier har inte påvisat något samband mellan rollspel och psykisk instabilitet, man har överhuvudtaget inte kunnat påvisa någon större skillnad mellan rollspelare och kontrollgrupp mer än att rollspelare lägger mycket tid på sin hobby och därför lägger aningen mindre tid på andra hobbys.

Rollspel främjar snarare förmågan att sätta in sig i andra personers tankar och känslor, det som vi till vardags kallar för empati. Detta i sin tur är en egenskap som erfordras för att kunna förstå andra människor och främmande kulturer.

Rollspel och datorspel är enligt vår uppfattning hobbys som vilka andra som helst. De ger glädje, frustration, gemenskap, debatter och diskussioner.

Vi skulle kanske inte rekommendera någon som lider av svår psykisk ohälsa att ständigt spela dator eller rollspel, då det kanske skulle ta fokus från bearbetandet av den egna ohälsan, men jag skulle heller inte rekommendera någon som ligger på gränsen till psykiskt sammanbrott att engagera sig för djupt i religiösa grubblerier. Det är vetenskapligt fastslaget och även om det i vissa fall hjälper, kan religionsutlösta skuldkänslor vara en faktor bakom djupare ohälsa (Huguelet, Mohr 2004). Fast inte heller det tror vi har någon bäring i sammanhanget.

Faktum är att Anders Behring Breivik säkert har en rad saker gemensamt med oss alla, som alla är lika irrelevanta för att förklara det han gjort. Han var för en fri marknad, roade sig utomlands och försökte spela på börsen, allt detta lika irrelevant.

Med det sagt, om vi räknar bort det som förefaller osannolikt, är det som återstår (och som vi bör fokusera på som förklaring) högerextremism och ett djupt rotat hat mot arbetarrörelsen. Detta, och en samtid som inte har varit rustad att möta det framväxande hatet.

Botemedlet torde vara engagemang, av olika slag. Att fler engagerar sig i de politiska förbund och föreningar som bemöter hatet.

Även kyrkan har en roll i att sprida tolerans och medkänsla. föreningslivet i allmänhet (och där inkluderar jag även rollspelsföreningar med flera) har en stor och viktig roll i att främja ett bra demokratiskt offentligt samtal.

Fredrick Legnemark (V)

Annons

politiker och rollspelsentusiast

Heiti Ernits (MP)

politiker och rollspelsentusiast

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons