Därför väljer jag bort margarin
Under rubriken ”Därför väljer jag bort smör”, agerar hon som Livsmedelsverkets (LV) förlängda arm. I insändaren presenteras det ena osakliga, irrelevanta eller osanna påståendet efter det andra. Sanningen är att margarin är en vederstygglig produkt som är både ohälsosam, miljöfarlig, sällsynt onaturlig och dessutom osmaklig.
De vegetabiliska oljorna i margarin har genomgått hårdhänta kemiska behandlingar som omestring, deodorisering och hydreringsprocesser. Dessa oljor har också en väldigt ogynnsam fördelning av fettsyrorna omega-6 och omega-3. Övervikten av omega-6 har kopplats till många inflammations- och sjukdomstillstånd hos människan.
Det är primärt palmolja som används till margarintillverkning. Produktionen av just palmolja är mycket hårt kritiserad ur ett miljöperspektiv. Ett ens kalla något så raffinerat för vegetabilisk olja, är på gränsen till bedrägeri.
Raffineringsprocessen som sådan lämnar dessutom kemiska rester i slutprodukten och LV har godkänt att det finns spår av både hexan, nickel, metanol och lösningsmedel i det margarin som säljs. Som om det inte vore nog med det har det också konstaterats andra suspekta substanser i margariner. I exempelvis Becel Proactiv har man hittat höga halter av PAH, polyaromatiska kolväten. Dessa är konstaterat cancerogena.
Läser man vidare på innehållsförteckningen för just Becels flytande margarin hittar man exempelvis kaliumklorid, kaliumcitrater, sojalecitin, aromer och färgämne samt härdade vegetabiliska oljor. Härdade oljor. Inget torde vara sämre att förtära än just härdade oljor. Att man kan marknadsföra något med härdad olja i som hälsosamt, är en gåta. Det finns således mycket goda skäl att inte äta margarin överhuvudtaget, och lika många goda skäl att istället välja smör.
Det finns en överväldigande konsensus bland livsmedelsforskare och näringsexperter om att välja smör framför margarin. Det är bara hos LV, Sveriges mest kritiserade och utskrattade myndighet, som man vägrar anpassa sig till modern forskning och sunt förnuft.
Att på allvar propagera för margarin som ett förstklassigt val, är lika fyrkantigt och världsfrånvänt som att benämna ketchup som en grönsak.
Som bekant så har vi ju ett nationellt föräldrauppror som vägrar att anpassa sig till dietisternas råd om påbjuden lättmjölk och margarin i skolan. Och det är inte underligt att svenska dietister har svårt att få gehör för sina irrläror. De är ju utbildade i samma föråldrade, otidsenliga och fettskrämda paradigm som LV verkar inom.
Ta bara dietist Gefverts huvudargument för att välja margarin, att det finns gott om tillsatt D-vitamin! Sanningen är ju att man istället för att äta margarin kan äta några ägg. Men det är klart, ägg ju ytterligare ett naturligt och nyttigt livsmedel som dietister är rädda för!
Jonas Colting
hälsodebattör, föreläsare, författare