Därför måste skolan reformeras
Kenneth Persson undrar i BT 29/2-2008 vad det är för ”fel på den svenska skolan” och ”på vilket sätt s-regeringar har hindrat Borås att skapa en bra skola där alla kan lyckas?”.
Skolan är kommunens ansvar men styrs av lagar och förordningar som beslutas av regeringen. Under en lång rad av år har socialdemokraterna satt stopp för alla de förändringar som vi i folkpartiet har velat göra för att få en bättre skola.
Vi har länge drivit höjd kvalitet på lärarutbildningen, återinförandet av specialpedagoger, nationella prov i år 3, fler betygsteg och betyg tidigare för att ta några exempel. Detta har den socialdemokratiska regeringen konsekvent vänt ryggen.
De svenska eleverna är precis lika duktiga som elever i andra länder och kan nå goda resultat. Dessvärre har svenska elever tappat i läsförståelse och matematikkunskaper i jämförelse med elever i andra länder. SVT:s program ”Klass 9A” har visat att elever i år 9 inte vet i vilket land London ligger, att kunskapsluckorna inom matematik är enorma, att ingen brytt sig om eleverna har skolkat. Sveriges främsta pedagoger är häpnadsväckande nog inte förvånade över detta utan menar att baskunskaper saknas hos svenska elever.
Det är oacceptabelt, men vad beror det på? Jag tror att det till stor del beror på hur staten har organiserat skolan och lärarutbildningen. Om lärare som skall undervisa i de lägre åldrarna inte har fått lära sig hur man lär ut så råkar eleverna i svårigheter. Om skolan konstant ”släpper igenom” elever från de lägre åldrarna som inte kan läsa, räkna och skriva med den socialdemokratiska motiveringen att ”det är synd om barnen om de ska gå om ett år och inte få vara med sin klasskamrater” så ökar inte elevernas chanser att lyckas.
Nu när alliansen och Jan Björklund har ansvar för utbildningspolitiken kommer det att ske en mängd förändringar som gör att skolan blir bättre också i Borås.
Sverige kommer att få ett nytt betygssystem och betyg tidigare, tidigare nationella prov, en ny läroplan, en ny lärarutbildning, en ny gymnasieskola med lärlingsutbildning, ny skollag och Frivux. Det är de största reformerna sedan den allmänna skolplikten infördes 1842!
En lokal orsak till att resultaten på grundskolan i Borås inte är så bra är Borås stads organisation. Styrningen, uppföljningen och utvecklingen av grundskolan är splittrad på tio olika kommundelar. Där går möjligheten att jämföra och utveckla hela skolan i Borås förlorad, vi får skiftande resultat och kvalitet från kommundel till kommundel och resurser som kommunfullmäktige vill tillföra skolan kan en kommundelsnämnd istället satsa på äldreomsorg. Jag vill att Borås snarast inför en grundskolenämnd med ansvar för hela grundskolan i Borås. En sådan organisation, tillsammans med en starkt tro på att alla elever kan lyckas, tydliga kunskapsmål, tät kunskapsuppföljning, en god studiemiljö och gott pedagogiskt ledarskap kommer att leda till en bättre skola och till att förbättra elevernas resultat! µ
Anna Svalander
folkpartiet